Jagodowe tiramisu

Borówka czarna, bo tak brzmi gatunkowa nazwa tej rośliny, to krzewinka rosnąca dziko na terenach
leśnych. Rodzi niewielkie owoce o granatowej barwie, zwyczajowo nazywane jagodami. Są one
bogatym źródłem błonnika, witamin (np. C, A, B) oraz minerałów (selen, miedź, cynk, mangan).

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim

Zachwycano się nimi już w starożytnym Rzymie i Grecji. Dziś cenimy je za delikatny smak, który słusznie może kojarzyć się z nadchodzącym początkiem lata. Młode szparagi są lekkostrawne i mogą pojawić się na naszych talerzach w wielu zdrowych i przepysznych odsłonach.

Grillowane skrzydełka ze śliwką – przepis

Mięso drobiowe fantastycznie współgra z większością dodatków, szczególnie kolendrą, natką pietruszki, ziołami prowansalskimi. Nie wymaga długiego marynowania i można podawać je na wiele różnych sposobów. Grillowana w całości pierś z kurczaka, udka z chrupiącą skórką, a może szaszłyki z kolorowymi warzywami i owocami? W menu nie powinno zabraknąć także grillowanych skrzydełek ze śliwką. Dzięki odpowiednim…

Szaszłyki z orientalną nutą

Szaszłyki to niezaprzeczalny must-have każdej majówkowej imprezy – smakują doskonale zarówno w wersji mięsnej, jak i wege. Okazuje się, że do ich przygotowania grill nie jest wcale niezbędny – można je przyrządzić także w piekarniku, a nawet frytkownicy powietrznej! Nasza propozycja inspirowana jest kuchnią orientu – pierwsze skrzypce gra w niej kurczak w intensywnej mieszczance…

Jajko po turecku na wiosnę

Jaja to klasyk na polskich stołach. Nie zawsze jednak muszą znaleźć się tam ugotowane natwardo. Ciekawym pomysłem jest podanie ich po turecku – w ostatnim czasie potrawa taszturmem zdobywa swoich fanów. Wersja po turecku to dla wielu nieco egzotyczny sposób przyrządzenia jajka. Nie ma jednakwątpliwości, że pozwoli wprowadzić na stół nieco świeżości, a domownicy z…

Szaszłyki z wieprzowiny i grzybów Shitak

Składniki: 284 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia 100 g Sosu Tonkatsu House of Asia 400 g karkówki pokrojonej w kostkę 2 średnie białe cebule pokrojone w grubą kostkę Szczypta soli Szczypta pieprzu Olej Patyczki bambusowe do szaszłyków Sposób przygotowania: Karkówkę pokrój i zamarynuj w soli i pieprzu z dodatkiem oleju. Grzyby shiitake…

Zupa z miso i wodorostów wakame

To, co jemy, wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale i skórę. A co jeść, aby cieszyć się piękną cerą? Odpowiedzią jest orientalna kuchnia Azjatów, która ma dla nas wiele propozycji. Składniki; 6 Grzybów Shiitake House of Asia 4 saszetki Pasty Miso House of Asia 110 g Makaronu Ramen House of Asia 2 łyżeczki Sosu…

Marmurkowe jajka po… chińsku

Bogatozdobione lub jednokolorowe pisanki to niewątpliwa ozdoba wielkanocnego stołu, ale okazuje się, że dekorować można nie tylko skorupki, ale też same jajka, nadając im przy okazji ciekawego smaku. Marmurkowy wzór i słodko-kwaśny aromat osiągniesz przygotowując jajka herbaciane, czyli popularny street food rodem z Chin.   Składniki   • 12 jajek • woda do gotowania  …

Beza Pavlova krok po kroku – prosty sposób na wykwintny deser

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wykwintny deser – Beza Pavlova! To proste danie, które zachwyci nie tylko podniebienia, ale także oczy. Wystarczy kilka kroków, by stworzyć prawdziwe arcydzieło kulinarnego świata. Sprawdźcie sami jak łatwo można zaskoczyć swoich gości tym lekkim i delikatnym deserem. Aby rozpocząć przygodę z Bezą Pavlovą, wystarczy odrobina czasu i kilka składników. Przekonaj się już dziś, że wcale nie trzeba być mistrzem kuchni, aby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego!

Makaron soba z ragù z zielonego jackfruita

Kuchnia azjatycka ma dla nich wiele propozycji. Jedną z nich jest jackfruit. To owoc chlebowca różnolistnego, który osiąga nawet 30 kilogramów masy i mierzy 90 centymetrów. Jackfruit jest chętnie wykorzystywany przez wegan i wegetarian do przyrządzania pysznych deserów, a także burgerów, gulaszu czy wege kebabów. Ponadto owoc jest bogaty w błonnik i niskokaloryczny, a także…

Malinowy sernik z nerkowców na orzechowym spodzie

Po zdrowym i pysznym głównym daniu podać można gwóźdź programu – w tym wypadku malinowy sernik z nerkowców. Jest w 100% roślinny, dlatego posmakuje również osobom, które z różnych powodów wykluczają nabiał ze swojej diety. Składniki: Spód: migdały OneDayMore 80 g prażone orzechy nerkowca OneDayMore 80 g orzeszki ziemne OneDayMore – 80 g daktyle –…

Muffiny nie tylko na deser

Sadzone, na twardo czy w koszulce – jajka to doskonały wybór na szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Oprócz klasyków, takich jak jajecznica czy omlet, można z nich zrobić… muffiny! Jajeczne babeczki wypełnione ulubionymi dodatkami są banalnie proste w przygotowaniu i świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno spakowane do luchboxa. Składniki: 6 jajek,…

Tarta z wędzonym pstrągiem

Składniki: • 150g mąki orkiszowej 1850• 100g mąki pszennej pełnoziarnistej• 150g masła• 5 jajek• 200g śmietanki 30%• duża garść szpinaku• zielona cześć dymki• 100g wędzonego pstrąga• kilka pomidorków koktajlowych• 30g sera feta Sposób przygotowania: Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i kawałki zimnego (!) masła. Wszystko dokładnie rozgnieć – im szybciej, tym lepiej. Ciasto…

Jajko – sekret udanego pączka

Pączki jadamy najczęściej w Tłusty Czwartek, czyli dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Zwykle kupujemy te ciastka w cukierniach, a usmażenie ich w warunkach domowych to dla wielu powód do dumy. Nie jest to jednak wcale takie trudne, a o sukcesie w dużej mierze decydują wysokiej jakości składniki, w tym przede wszystkim jajka. Pączki były znane…

Walentynkowe menu: z dressingiem

Święto zakochanych zbliża się wielkimi krokami. A może w tym roku wybierając prezent na walentynki pokierować się zasadą “przez żołądek do serca”? Romantyczna kolacja to gest, który oczaruje niemal każdego, a proste przepisy na ostrygi i czekoladowe fondue (i towarzyszące im dobre wino) są gwarancją sukcesu nawet dla początkujących kucharzy!Od wieków rozmaitym artykułom spożywczym przypisuje…

Krewetkowe pączki  

Pączki – z czym to się jadło? Pączków nikomu nie trzeba przedstawiać. Obok kruchych faworków to podstawowy specjał jadany w tłusty czwartek. Najbardziej klasyczne wersje wypełnione są nadzieniem zrobionym z różanej konfitury. Dużą popularnością cieszą się pączki z masą budyniową, kajmakową oraz czekoladą. Wykorzystuje się powidła śliwkowe, dżemy truskawkowe i malinowe. Nadzienie z bitej śmietany…

Przekąski na szybko

Któż z nas nie odebrał kiedyś smsa od przyjaciół lub znajomych o treści: „Jesteśmy w pobliżu,możemy wpaść na moment?”. Niezapowiedziane wizyty są przyjemne, ale mogą stanowić dlagospodarzy powód do stresu związanego z chęcią należytego ugoszczenia przybywającychz nagła gości. Przedstawiamy trzy przepisy na przekąski, które można przygotować szybko iniemalże od ręki. Z pewnością przydadzą się w…

Cloudy Apple – wyjątkowy koktajl

Ten klasyczny jesienny koktajl z whisky łączy to, co najlepsze w sadzie i destylarni. Doskonale smakujeprzez cały rok. Składniki:  1 plasterek jabłka kilka kropki soku jabłkowego kostki lodu 60 ml Jameson Black Barrel 30 ml soku z cytryny 30 ml syropu cukrowego Sposób przygotowania:  W shakerze wstrząśnij whisky, sok z cytryny i syrop cukrowy.  Przelej…

Kanapkowe wariacje z jajkiem

Może być ozdobą garden party albo karnawałowego przyjęcia. Spotkamy ją w uczniowskim plecaku i w wykwintnej restauracji. Cóż to za przekąska? Oczywiście: kanapka. Podrzucamy wam dzisiaj kilka pomysłów na kanapki z jajkiem, które zjecie ze smakiem, ale najpierw nie będziecie mogli oderwać od nich wzroku! Tartynki z jajkiem, szynką i ogórkiem Tartynka to dawne określenie…

Kurczak w sosie teriyaki

 Składniki: 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 6 łyżek Sosu teriyaki House of Asia 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia ½ opakowania Makaronu Chow Mein House of Asia 2 filety z kurczaka Kilka gałązek dymki drobno pokrojonej Sposób przygotowania: Do miski wlej sos sojowy i 2 łyżki sosu teriyaki, włóż kurczaka, wymieszaj,…

Szczodraki – przepis na polski przysmak

Polskie tradycje związane z dniem Trzech Króli są nieco zapomniane, ale zdecydowanie jest to dobry czas na to, aby je odkurzyć. Święto na początku ubiegłego wieku oficjalnie kończyło okres Bożego Narodzenia oraz 12 dniowy okres Godów. Specjalnie na tę okazję przygotowywano wypieki, a 6 stycznia wręczano sobie podarki, które miały symbolizować dary złożone przez trzech…

Kaczka po pekińsku

Składniki: 100 ml Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia 150 g Warzyw do woka House of Asia 1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej House of Asia 2 łyżeczki Sezamu białego House of Asia lub czarnego 2 piersi z kaczki Kilka liści sałaty rzymskiej 2 łyżki posiekanej dymki Sól, pieprz Ciasto na placki mandaryńskie:…

Makaron chow mein z wieprzowiną

Z okazji Chińskiego Nowego Roku przedstawiamy prosty sposób, jak przygotować smaczne dania, inspirowane smakami Azji. Składniki: ½ opakowania Makaronu Chow mein House of Asia 60 g Sosu ostrygowego House of Asia 1 puszka pokrojonych Grzybów shiitake w zalewie House of Asia lub 30 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia 1 łyżka Pasty z czosnku…

Przepis na zielony koktajl z morelami i tahini

Dla smaku i dla zdrowia – koktajl przygotowany ze świeżych składników, to doskonały pomysł na sycący posiłek, który obok pełni smaku dostarczy moc potrzebnych składników odżywczych. Odpowiednio dobrana kompozycja owoców, warzyw oraz innych dodatków, takich jak na przykład nasiona czy kiełki może stać się pyszną bombą witaminową, wspierającą zdrowie i kondycję całego organizmu oraz poszczególnych…

Margarita – popularny drink karnawałowy

Margarita – przygotowywana z tequili, limonki i triple sec Aby przygotować Margaritę potrzebujesz: 2 oz (60 ml) tequili 1 oz (30 ml) soku z limonki 1/2 oz (15 ml) triple sec Cukier trzcinowy do posypania brzegów kieliszka Sposób przygotowania: Posyp brzegi kieliszka cukrem trzcinowym W shakerze zmieszaj tequilę, sok z limonki i triple sec Wypełnij…