Ciasto z jabłkami i cynamonem

Nic tak nie cieszy jak gotowanie w gronie rodzinnym. Przed Wami prosty przepis na szarlotkę z cynamonem, do której przygotowania warto zaangażować też dzieci.

Zupa grzybowo-owocowa

Sezon na grzybobranie rozpoczęty! Zdobycze z bardzo smakowitymi efektami można wykorzystać m.in. w zupach. Co powiecie na zupę grzybowo-owocową?

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Można ją jeść w różnych postaciach – a dziś przygotujemy ją w formie aromatycznych chrupiących placków.

Gulasz z dynią

Niekwestionowaną królową jesiennych przysmaków jest dynia. Delikatny smak czyni z niej produkt niezwykle uniwersalny. Co powiecie na gulasz z dynią?

Muffinki makaranowe

Początek jesieni to idealny moment na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, przeorganizowanie domowego jadłospisu oraz rozpoczęcie pozytywnych zmian w naszej diecie. Co powiecie na muffinki makaranowe?

Top 5 pomysłów na potrawy z majonezem

Polski majonez sałatkowy króluje na naszych stołach nie tylko w Wielkanoc! To jeden z najchętniej  dodawanych do potraw dodatków. Charakterystyczny smak pasuje do większości przekąsek. Niestety, majonezy to bardzo kaloryczne sosy; dodawaj je do tych potraw, z którymi będą współgrały najlepiej. Jakie potrawy z majonezem warto przygotować na imprezę lub rodzinne spotkanie? Tradycyjna sałatka z…

Naturalne batoniki bakaliowe z płatkami

Zdrowe słodycze przygotowane w domu to kulinarny hit, który sprawdzi się w codziennym menu każdego małego i dużego łakomczucha. Przedstawiamy propozycję na lekkie batoniki bakaliowe z bananami.

Żółta marmolada z marchewek

Przedstawiamy przepis na rarytas z posmakiem pomarańczy. Szybki i prosty w przygotowaniu może stać się ulubionym przysmakiem naszych dzieci!

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z cebuli to doskonały dodatek to dań mięsnych, wędlin czy pasztetów, a jej przygotowanie nie jest trudne.

Back to school – Kolorowe trójkąciki

Wrzesień to czas, kiedy uczniowie wracają do szkół, a mamy do codziennych, „okołoszkolnych” obowiązków. Jednym z nich jest szykowanie drugiego śniadania.

Back to school – Domowe bułeczki z parówką i sezamem

Zdrowe i pożywne  drugie śniadanie nie powinno składać się z tzw. zapychaczy, czyli słodkich bułek czy batoników, które tylko dostarczają pustych kalorii. Co zatem zapakować maluchowi do plecaka, by miał energię na cały dzień?

Chatka łososiowo-szpinakowa

Planujesz kolację dla bliskim i brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowe danie? W roli kulinarnego gwoździa menu idealnie odnajdzie się Chatka szpinakowo-łososiowa. Danie to nie tylko prezentuje się efektownie, ale też jest wyjątkowo smaczne. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską

Łatwe do zapakowania, nie wymagające użycia sztućców, tak zwane comfort food, świetnie sprawdzi się w niecodziennych warunkach. Tartaletki z kiełbaskami są pożywne, a przede wszystkim smaczne i ciekawsze od zwykłych kanapek!

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

Sezon letni to idealny czas na sięgnięcie po soczystego i orzeźwiającego arbuza. Chyba nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak właśnie on.

Herbaty mrożone – sposób na gorące lato

Kiedy za oknem pełnia lata, a prażące słońce i wysokie temperatury stają się nad wyraz męczące, każdy z nas marzy o chwili orzeźwienia. Dobrym sposobem na przetrwanie upałów jest sięgniecie po chłodne napoje, takie jak mrożona herbata.

Podwójnie sezamowe ciasteczka z miodem

Czasem potrzebujesz przepisu na deser, który zadowoli każdego – od alergików, przez wegan, po osoby unikające glutenu. A przy tym będzie prosty, niezawodny i… przepyszny! Słodkie, sezamowe ciasteczka wyczarujesz w swojej kuchni w rekordowym tempie. Z talerza znikną jeszcze szybciej!

Wielkanocny mazurek migdałowy

Mazurek to obok babki piaskowej najbardziej charakterystyczne ciasto na wielkanocnych stołach. Dla wszystkich wielbicieli tego smakołyku przygotowaliśmy wersję alternatywną bez mąki. Będzie więc doskonałą opcją zwłaszcza dla osób stosujących różnego rodzaju diety eliminujące gluten.

Herbata na przesilenie wiosenne

Pierwsze dni wiosny sprawiają jednak, że niektórzy stają się senni, drażliwi, a także słabsi zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Są to objawy tzw. przesilenia wiosennego. Za pomocą wyjątkowych herbat, możemy się z tym problemem uporać