Jednorazowe kubeczki i miseczki dla gastronomii

Lokale gastronomiczne zazwyczaj swoją ofertę kierują dla stołujących się na miejscu, jak i dla osób, które poszukują zamówienia na wynos lub z dowozem. O ile wiele restauracji na miejscu korzysta ze standardowych naczyń, które następnie trafiają do zmywarki, coraz częściej można spotkać się z wykorzystaniem naczyń jednorazowych. Dużą popularnością wśród świadomych przedsiębiorców cieszą się ekologiczne…

5 przepisów na wigilijne pierogi

Zapraszamy do wypróbowania naszych 5 przepisów na wigilijne pierogi, które zachwycą Was swoim smakiem i aromatem. Spróbujcie sami przygotować tradycyjne pierogi z kapustą, grzybami, serem, mięsem i owocami. Z pewnością stworzą one niezapomniany element Waszego wigilijnego stołu. Zaserwujcie je swoim bliskim i cieszcie się razem smakiem świątecznego czasu. Wigilijne pierogi – tradycyjne danie na świątecznym…

10 naturalnych antybiotyków w kuchni

Czy wiesz, że w swojej kuchni masz skarbnicę naturalnych antybiotyków? Nie musisz już sięgać po chemię, aby wzmocnić swoją odporność. Dowiedz się, jakie produkty zastosować, aby cieszyć się zdrowiem i uniknąć chorób. Przygotuj się na sezon przeziębienia już teraz! Sprawdź, co masz w lodówce i zadbaj o swoje zdrowie w prosty i naturalny sposób. 10…

Benzoesan sodu w produktach: Przegląd korzyści i ryzyk

Benzoesan sodu jest szeroko stosowanym składnikiem w wielu produktach spożywczych. Jest to konserwant, który zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży, co pozwala na dłuższe przechowywanie żywności. Jednak należy wziąć pod uwagę zarówno korzyści, jak i ryzyka związane z jego stosowaniem. W tym artykule przyjrzymy się bliżej benzoesanowi sodu i jego wpływowi na nasze zdrowie. Co to…

Benzoesan sodu: Szkodliwy czy konieczny?

Benzoesan sodu to związek chemiczny, który jest szeroko stosowany w wielu produktach spożywczych. Jego obecność w żywności może być szkodliwa dla zdrowia, ale czy jest to konieczne? Przyjrzyjmy się bliżej temu składnikowi i dowiedzmy się, czy możemy go uniknąć. Czym jest benzoesan sodu? Benzoesan sodu to sól sodowa kwasu benzoesowego. Jest to bezbarwna, krystaliczna substancja,…

Panierowane krążki kałamarnicy na ostro

Spożywane regularnie morskie przysmaki korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Śródziemnomorska dieta może wspomóc właściwą pracę serca, również nie obciąża nadmiernie wątroby. Kalmary to przysmaki bogate w selen oraz witaminy. Podane jako przekąska, obiad lub kolacja zachwycą gości i domowników, a także przekonają do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Warto także wspomnieć, że kalmary…

Burger z ananasem!

Ananas nie jest owocem, którego większość z nas spodziewałaby się w burgerze, a jednak potrafi stworzyć bardzo ciekawą całość. To przepis dla osób, które nie boją się słodkich nut w wytrawnych potrawach.

Szaszłyki z wieprzowiny i grzybów Shitak

Składniki: 284 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia 100 g Sosu Tonkatsu House of Asia 400 g karkówki pokrojonej w kostkę 2 średnie białe cebule pokrojone w grubą kostkę Szczypta soli Szczypta pieprzu Olej Patyczki bambusowe do szaszłyków Sposób przygotowania: Karkówkę pokrój i zamarynuj w soli i pieprzu z dodatkiem oleju. Grzyby shiitake…

Jajko – sekret udanego pączka

Pączki jadamy najczęściej w Tłusty Czwartek, czyli dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Zwykle kupujemy te ciastka w cukierniach, a usmażenie ich w warunkach domowych to dla wielu powód do dumy. Nie jest to jednak wcale takie trudne, a o sukcesie w dużej mierze decydują wysokiej jakości składniki, w tym przede wszystkim jajka. Pączki były znane…

Przekąski na szybko

Któż z nas nie odebrał kiedyś smsa od przyjaciół lub znajomych o treści: „Jesteśmy w pobliżu,możemy wpaść na moment?”. Niezapowiedziane wizyty są przyjemne, ale mogą stanowić dlagospodarzy powód do stresu związanego z chęcią należytego ugoszczenia przybywającychz nagła gości. Przedstawiamy trzy przepisy na przekąski, które można przygotować szybko iniemalże od ręki. Z pewnością przydadzą się w…

Cloudy Apple – wyjątkowy koktajl

Ten klasyczny jesienny koktajl z whisky łączy to, co najlepsze w sadzie i destylarni. Doskonale smakujeprzez cały rok. Składniki:  1 plasterek jabłka kilka kropki soku jabłkowego kostki lodu 60 ml Jameson Black Barrel 30 ml soku z cytryny 30 ml syropu cukrowego Sposób przygotowania:  W shakerze wstrząśnij whisky, sok z cytryny i syrop cukrowy.  Przelej…

Margarita – popularny drink karnawałowy

Margarita – przygotowywana z tequili, limonki i triple sec Aby przygotować Margaritę potrzebujesz: 2 oz (60 ml) tequili 1 oz (30 ml) soku z limonki 1/2 oz (15 ml) triple sec Cukier trzcinowy do posypania brzegów kieliszka Sposób przygotowania: Posyp brzegi kieliszka cukrem trzcinowym W shakerze zmieszaj tequilę, sok z limonki i triple sec Wypełnij…

Gdzie sprawdza się pakowanie próżniowe?

 Zostały ci resztki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić? Chcesz przygotować małe porcje posiłków na cały tydzień? A może planujesz nauczyć się gotować metodą sous-vide? W każdym z tych przypadków sprawdzi się zgrzewarka próżniowa. Pakowanie próżniowe to szybki i prosty sposób na bezpieczne przechowywanie żywności. Pozwala nie tylko przez wiele miesięcy zachować…

Przepis na sałatkę warstwową z szynką

Tradycyjna, smaczna, efektowna – sałatka warstwowa z szynką Okres karnawału celebrujemy zwykle w gronie przyjaciół przy suto zastawionym stole. Dlatego dokładamy starań, aby to, co jemy było nie tylko smaczne, ale również spektakularnie wyglądało. Czym wyróżnia się sałatka warstwowa? Daniem, które łączy obie te cechy jest sałatka warstwowa. Ten rodzaj zimnej przekąski sporządzany jest z…

Karnawałowa sałatka taco w miseczce z tortilli

Czas karnawałowych zabaw trwa na dobre! Poza ciekawymi potrawami, warto zaskoczyć swoich gości także nietuzinkowym sposobem ich podania. Świetnie sprawdzi się tu sałatka taco w miseczce z tortilli! Jest nie tylko lekka i zdrowa, ale też bardzo efektownie się prezentuje. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2 żółte papryki…

Wrapy z roślinnymi pulpetami i jogurtowym sosem harissa

Trwa najbardziej imprezowy czas w roku. Niezależnie od tego, czy spędzamy go hucznie, czy też w formie filmowych wieczorów w gronie przyjaciół, nieodłącznym elementem świętowania jest jedzenie. Oto pomysły na pyszne i sprawdzone dania, które szybko możemy przygotować we własnej kuchni. Poza pasjonatami gotowania niewiele osób lubi spędzać dużo czasu w kuchni. Aby jednak mieć…

Roślinna pasta z à la tuńczyk

Doskonałym pomysłem na finger food, które zdoła przyrządzić każdy, jest podanie chrupiącej bagietki pokrojonej w plastry i podpieczonej na grzanki z pastą kanapkową. Pasta sprawdzi się również jako dodatek do pokrojonych w słupki, świeżych warzyw, takich jak marchew, papryka, ogórek czy kalarepa. Składniki: roślinne kawałki o smaku tuńczyka OneDayMore – 180 g (1 opakowanie) ugotowana…

Jakie oleje warto mieć w kuchni?

Olej to produkt powszechnie wykorzystywany w kuchni. Służy między innymi do smażenia, pieczenia, duszenia, a także przybiera formę dodatku do sałatek, czy domowego majonezu. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z tego, jak odrębne właściwości posiadają oleje lniane, słonecznikowe oraz rzepakowe. Olej słonecznikowy do smażenia W kuchni możesz stosować olej słonecznikowy do smażenia. Należy jednak…

Karp w makaronowej odsłonie – przepis!

Polska tradycja wigilijna to menu złożone z 12 potraw. Pośród nich ważne miejsce zajmuje karp, bez którego nie wyobrażamy sobie już świątecznych przygotowań. Tradycyjnych sposobów na przyrządzenie tej słodkowodnej ryby jest wiele, ale warto sięgnąć także po niestandardowe kulinarne rozwiązania. Jak zaserwować karpia w zupełnie nowej odsłonie, podpowiada Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Ciekawy przepis na chleb

Dobry przepis na chleb to skarb w niejednym domu. Coraz częściej odchodzimy od niskiej jakości pieczywa marketowego, stawiając na domowe pieczenie chleba. Niezależnie od tego, czy poszukujesz czegoś na drugie śniadanie czy interesuje cię jeszcze ciepły pyszny chlebek z chrupiącą skórką idealny na leniwy poranek, to łatwiejsze niż myślisz. Skorzystaj z poniższych porad i receptury…

Pomidory w roli głównej – sierpień na widelcu

Pomidory są dla nas dostępne przez cały rok, jednak właśnie w sierpniu ich smak jest niepowtarzalny. Mimo że świetnie komponują się z wszelkimi dodatkami,  możemy cieszyć się ich walorami smakowymi również solo. Pomidory – wartości odżywcze Występują w różnych odmianach i kolorach. Najlepiej znamy malinowe, koktajlowe, żółte czy śliwkowe. Wszystkie posiadają wiele cennych wartości odżywczych….

Cukinia, czyli popularny i zdrowy kabaczek

Cukinia, inaczej zwana kabaczkiem, należy do rodziny warzyw dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, a do Polski przywędrowała z Włoch jako zucchina, czyli po prostu „mała dynia”. Jest szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie i poleca się ją dzieciom, nawet półrocznym maluchom. Co o niej wiadomo? Ogólnie o warzywie Ta szczególna dynia występuje w wielu odmianach,…

Chrupki wielozbożowe na wiosenny spacer

Chrupki wielozbożowe są pyszną przekąską na długie wiosenne spacery. Wiosną dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu, dlatego warto mieć przy sobie chipsy, które umilą wiosenne południa i pomogą naładować baterie. Świetną propozycją będą chrupki Crunlight, dostępne w czterech atrakcyjnych smakach: jalapeno, pomidor z bazylią, fromage oraz słodka papryka. Dopasuj smak do swojego humoru. Chrupki wielozbożowe Wielozbożowe…