Jagodowe tiramisu

on

Borówka czarna, bo tak brzmi gatunkowa nazwa tej rośliny, to krzewinka rosnąca dziko na terenach leśnych. Rodzi niewielkie owoce o granatowej barwie, zwyczajowo nazywane jagodami. Są one bogatym źródłem błonnika, witamin (np. C, A, B) oraz minerałów (selen, miedź, cynk, mangan). Owoce te dobrze działają na układ pokarmowy (lepsza przemiana materii i praca jelit), neutralizują toksyny wywołujące zatrucia, chronią przed pylicą, a także redukują poziom złego cholesterolu. Mają lekko kwaskowaty, owocowy smak, idealnie pasujący do słodszych dodatków.

Składniki:

  • 300 g jagód
  • 2 jaja L lub M Fermy Drobiu Jokiel
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 szczypta soli
  • 3 torebki herbaty owocowej
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę parzymy przez pięć minut w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem.
  2. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy stopniowo serek mascarpone, cały czas miksując. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy będą ubite na sztywną pianę, łączymy delikatnie z powstałym kremem.
  3. Jagody miksujemy, zostawiając kilkanaście sztuk do dekoracji. Biszkopty moczymy w naparze herbaty.
  4. Następnie układamy warstwy: na dnie biszkopty, potem zmiksowane jagody i masę jajeczno-serową.
  5. Liczba warstw zależy od wielkości pucharku czy szklanki. Jako ostatnią warstwę dajemy zmiksowane jagody. Na wierzchu układamy po kilka całych owoców. Deser wstawiamy do lodówki na 2 godziny.