Muffiny nie tylko na deser

on

Sadzone, na twardo czy w koszulce – jajka to doskonały wybór na szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Oprócz klasyków, takich jak jajecznica czy omlet, można z nich zrobić… muffiny! Jajeczne babeczki wypełnione ulubionymi dodatkami są banalnie proste w przygotowaniu i świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno spakowane do luchboxa.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • ¼ szklanki mleka,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • starty ser cheddar,
  • szynka,
  • papryka,
  • szpinak,
  • szczypiorek,
  • olej do posmarowania foremek.

Sposób przygotowania:

  1. Należy rozpocząć od pokrojenia warzyw w drobną kostkę, posiekania szpinaku oraz szczypiorku i przełożenia składników do jednego naczynia.
  2. W oddzielnej misce mieszamy ze sobą jajka, mleko, sól i pieprz. Posmarowane olejem formy do muffinek wypełniamy do połowy dodatkami, które następnie zalewamy jajkami do samego brzegu.
  3. Wkładamy je do air fryera rozgrzanego do 150 stopni na 12 minut. Po tym czasie wyjmujemy wytrawne babeczki i czekamy około 5 minut, zanim przełożymy je na talerz. Szybkie, proste i smaczne!