Sadzone, na twardo czy w koszulce – jajka to doskonały wybór na szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Oprócz klasyków, takich jak jajecznica czy omlet, można z nich zrobić… muffiny! Jajeczne babeczki wypełnione ulubionymi dodatkami są banalnie proste w przygotowaniu i świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno spakowane do luchboxa.
Składniki:
- 6 jajek,
- ¼ szklanki mleka,
- szczypta soli i pieprzu,
- starty ser cheddar,
- szynka,
- papryka,
- szpinak,
- szczypiorek,
- olej do posmarowania foremek.
Sposób przygotowania:
- Należy rozpocząć od pokrojenia warzyw w drobną kostkę, posiekania szpinaku oraz szczypiorku i przełożenia składników do jednego naczynia.
- W oddzielnej misce mieszamy ze sobą jajka, mleko, sól i pieprz. Posmarowane olejem formy do muffinek wypełniamy do połowy dodatkami, które następnie zalewamy jajkami do samego brzegu.
- Wkładamy je do air fryera rozgrzanego do 150 stopni na 12 minut. Po tym czasie wyjmujemy wytrawne babeczki i czekamy około 5 minut, zanim przełożymy je na talerz. Szybkie, proste i smaczne!