Mięso drobiowe fantastycznie współgra z większością dodatków, szczególnie kolendrą, natką pietruszki, ziołami prowansalskimi. Nie wymaga długiego marynowania i można podawać je na wiele różnych sposobów. Grillowana w całości pierś z kurczaka, udka z chrupiącą skórką, a może szaszłyki z kolorowymi warzywami i owocami? W menu nie powinno zabraknąć także grillowanych skrzydełek ze śliwką.
Dzięki odpowiednim przyprawom mięso można serwować w sposób niebanalny, fundując swoim kubkom smakowym zupełnie nowe doznania. Do zobaczenia w plenerze!
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 5
Składniki
- 20 skrzydełek z kurczaka
- 1 opakowanie Przyprawy z Papryką wędzoną grubo mielonej Knorr
- 6 łyżek Ketchupu Hellmann’s Łagodnego
- 6 wędzonych śliwek
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 80 ml soku ananasowego
- 1 pęczek natki kolendry
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Skrzydełka ze śliwką – sposób przygotowania
- Umyj mięso i odsącz papierowym ręcznikiem nadmiar wody. Odetnij ostrym nożem lotki (końcówki skrzydełek), które możesz potem wykorzystać do przygotowania domowego rosołu.
- Przyrządź marynatę. W tym celu połącz w blenderze: śliwki, miód, ketchup, sok ananasowy, oliwę z oliwek i sos sojowy. Wszystko zmiksuj na gładką masę, po czym dopraw Przyprawą z Papryką wędzoną grubo mieloną Knorr.
- Skrzydełka umieść w misce, zalej marynatą i starannie wymieszaj. Na bok odłóż około 2-3 łyżki marynaty. Mięso odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
- Zamarynowane skrzydełka połóż na rozgrzanym grillu i piecz 25 minut, obracając je co jakiś czas. Uważaj, aby mięso się nie przypaliło. Przed podaniem posmaruj skrzydełka resztą marynaty i posyp pokrojoną natką kolendry.