Zupa z miso i wodorostów wakame

on

To, co jemy, wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale i skórę. A co jeść, aby cieszyć się piękną cerą? Odpowiedzią jest orientalna kuchnia Azjatów, która ma dla nas wiele propozycji.

Składniki;

  • 6 Grzybów Shiitake House of Asia
  • 4 saszetki Pasty Miso House of Asia
  • 110 g Makaronu Ramen House of Asia
  • 2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
  • 10 g Wodorostów wakame House of Asia
  • 1 łyżeczka Sosu Sriracha House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 cm korzenia imbiru drobno pokrojony
  • 1 opakowanie tofu pokrojone w kostkę
  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1/2 marchewki pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia
  • 500 ml wody
  • Szczypior do ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby shiitake mocz w ciepłej wodzie, aż będą miękkie i pokrój je w plastry.
  2. W garnku rozgrzej olej, podsmażaj przez minutę cebulę, pastę z czosnku, imbiru,
    marchewkę i grzyby.
  3. Zalej wszystko wodą, dodaj pastę miso i sos sojowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj
    na małym ogniu przez 7 minut. Na koniec wlej olej sezamowy.
  4. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wyłóż do misek, dodaj tofu i
    zalej zupą miso i udekoruj szczypiorem.