Marmurkowe jajka po… chińsku

on
Bogatozdobione lub jednokolorowe pisanki to niewątpliwa ozdoba wielkanocnego stołu, ale okazuje się, że dekorować można nie tylko skorupki, ale też same jajka, nadając im przy okazji ciekawego smaku. Marmurkowy wzór i słodko-kwaśny aromat osiągniesz przygotowując jajka herbaciane, czyli popularny street food rodem z Chin.
 

Składniki

 
• 12 jajek
• woda do gotowania
 
Marynata
 
• 4 torebki czarnej herbaty
• 1,5 szklanki sosu sojowego
• 2 łyżeczki cukru
• 2 laski cynamonu
• 2-3 gwiazdki anyżu
• skórka z pomarańczy
 

Sposób przygotowania:

 
  1. Przygotowanie rozpocznij od umieszczenia w garnku lub multicookerze jajek, zalania ich wodą do całkowitego przykrycia, a następnie dodania wszystkich składników marynaty i ugotowania na twardo.
  2. Korzystając z urządzenia z opcją gotowania pod ciśnieniem zajmie to ok. 4 minuty, natomiast w przypadku garnka będzie to 10 minut od momentu doprowadzenia wody do wrzenia.
  3. Gdy jajka będą gotowe, wyjmij je z naczynia, ale nie wylewaj płynu, w którym się gotowały.
  4. Każde z jajek rozbij delikatnie łyżką, tak żeby w skorupce pojawiły się drobne pęknięcia. „Popękane” jajka w skorupkach przełóż ponownie do płynu i pozostaw na 18 godzin – po tym czasie możesz w końcu je obrać i cieszyć się oryginalnym smakiem oraz ciekawym wyglądem.