Makaron soba z ragù z zielonego jackfruita

on

Kuchnia azjatycka ma dla nich wiele propozycji. Jedną z nich jest jackfruit. To owoc chlebowca różnolistnego, który osiąga nawet 30 kilogramów masy i mierzy 90 centymetrów. Jackfruit jest chętnie wykorzystywany przez wegan i wegetarian do przyrządzania pysznych deserów, a także burgerów, gulaszu czy wege kebabów. Ponadto owoc jest bogaty w błonnik i niskokaloryczny, a także zawiera prozdrowotne związki takie, jak beta-karoten czy flawonoidy. 

Składniki:

  • 100 g makaronu soba
  • 400 g jackfruita zielonego szarpanego
  • 2 łyżki pasty z czosnku lub 3-4 ząbki drobno posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 mała marchew starta na tarce
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • Sól i pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
  • 100 g masła
  • Świeże zioła do podania
  • Świeżo starty ser długo dojrzewający (np. parmezan)

Sposób przygotowania:

  1. Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij z jej
    nadmiaru.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zostaw kilka łyżek wody z gotowania).
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż odsączonego jackfriuta przez 5-6 minut, dodaj
    pokrojoną cebulę, pastę z czosnku oraz startą marchewkę i smaż kolejne 5 minut. W
    międzyczasie dodaj pokrojone pomidory, passatę, oregano, dopraw solą, pieprzem i
    wymieszaj. Przykryj i duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec raz jeszcze dopraw do
    smaku.
  4. Wymieszaj gotowe ragù z makaronem i wodą z gotowania. Dodaj zimne masło, całość
    wymieszaj i podawaj z tartym serem.