Przepis na pieczoną gęś z jabłkami

Przepis na pyszną, aromatyczną i soczystą pieczoną gęś z jabłkami to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych dań. Połączenie chrupiącej skórki, delikatnego mięsa i słodkich jabłek sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwym rozkoszem dla podniebienia. Aromatyczne przyprawy dodadzą wyjątkowego smaku potrawie, a soczystość gęsi zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Nie czekaj dłużej – wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się niezapomnianymi chwilami przy stole w gronie bliskich osób.

Przepis na klasyczne meksykańskie burito

Przekonaj się, że meksykańskie burito może być jeszcze lepsze niż w najlepszej restauracji! Spróbuj przygotować je samodzielnie, dzięki naszemu klasycznemu przepisowi. Zaskocz swoich bliskich autentycznym smakiem Meksyku – spróbuj już dziś!

Jesienne smaki – przepis na rozgrzewające danie obiadowe.

Jesień to czas, kiedy szczególnie doceniamy smaki i aromaty, jakie oferuje nam natura. Warto wykorzystać je w kuchni i przygotować coś pysznego, co rozgrzeje nas w chłodne dni. Przygotowanie rozgrzewającego dania obiadowego z jesiennych składników może być łatwiejsze niż myślisz – wystarczy odrobina kreatywności! Przygotuj się na przygodę z jesiennymi smakami i przepisem na rozgrzewające…

Jak przygotować rozgrzewające danie obiadowe na jesień?

Jesień to czas, kiedy zaczynamy odczuwać chłód. Warto wtedy przygotować coś rozgrzewającego, by poczuć się jak w domu. Jak przygotować takie danie obiadowe? Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie składniki. Może to być zupa z warzyw, gulasz z mięsa lub kurczaka, albo danie z makaronem. Wszystko zależy od tego, co lubimy najbardziej. Dowiedz się, jak przygotować…

5 kreatywnych sposobów na użycie dyni w kuchni.

Dynia to jeden z najpopularniejszych warzyw, które można wykorzystać w kuchni. Ma szerokie zastosowanie, od przystawek po desery. Przygotowanie potraw z dyni może być proste i szybkie, a jednocześnie smaczne i zdrowe. Przedstawiamy 5 kreatywnych sposobów na użycie dyni w kuchni! Pieczona dynia Dynia jest jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych składników, który można wykorzystać…

Jak wykorzystać dynię w kuchni: 5 pomysłów na dania!

Dynia to jeden z najbardziej uniwersalnych i smacznych warzyw. Można z niej przygotować wiele pysznych dań – od słodkich po wytrawne. Przedstawiamy 5 pomysłów na dania z dyni, które zachwycą Twoich gości! Dowiedz się, jak wykorzystać dynię w kuchni i przygotuj dania, które zachwycą Twoich bliskich! Dynia zapiekana z fetą Dynia zapiekana z fetą to…

Przepis na jesienny koktajl rozgrzewający

Jesienią szczególnie potrzebujemy zrozgrzewających napojów. Dlatego warto wypróbować nasz przepis na jesienny koktajl. Zrobiony z domowych składników z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie! Składniki: Aby przygotować ten pyszny koktajl będzie potrzebować: 1 szklanka mleka kokosowego ½ szklanki soku z marchewki ½ szklanki soku z jabłka 3 łyżeczki miodu ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki…

Spaghetti z dynią! Pomysł na jesienny obiad

Jeśli szukasz niezwykłego i smacznego pomysłu na jesienny obiad, zainspiruj się tym przepisem na spaghetti z dynią! To połączenie jest idealne do wykorzystania sezonowych składników, a jednocześnie dostarczy wielu wartości odżywczych i smaku. Składniki Aby przygotować spaghetti z dynią, będziesz potrzebować: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka suszonego oregano…

Panierowane krążki kałamarnicy na ostro

Spożywane regularnie morskie przysmaki korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Śródziemnomorska dieta może wspomóc właściwą pracę serca, również nie obciąża nadmiernie wątroby. Kalmary to przysmaki bogate w selen oraz witaminy. Podane jako przekąska, obiad lub kolacja zachwycą gości i domowników, a także przekonają do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Warto także wspomnieć, że kalmary…

Twaróg w kuchni: 2 wyśmienite przepisy, które musisz wypróbować!

W niniejszym artykule pragniemy podzielić się z Tobą trzema wyśmienitymi przepisami, ukazującymi twaróg w zupełnie nowym świetle. Zainspiruj się nimi i odkryj, jak łatwo można wykorzystać ten składnik w kuchni, nadając potrawom niepowtarzalny smak i teksturę.

Przepisy na najlepsze drinki kawowe na lato!

Gorąca kawa w upalny letni dzień być może pobudza, ale na pewno nie daje orzeźwienia. Nie znaczy to jednak, że należy zrezygnować z jej picia – miłośnikom kawy polecamy jeden z wyjątkowych napojów kawowych zaproponowanych przez Lavazza, który pomoże im się ochłodzić.

Beza Pavlova – Krucha i delikatna uczta dla podniebienia

„Poznaj smak niebiańskiej uczty dla podniebienia – Beza Pavlova. Krucha i delikatna, a jednocześnie wyrazista i pełna aromatu. To idealne połączenie chrupiącej bezy z lekkim musem owocowym na wierzchu. Przepyszna propozycja na słodki deser lub eleganckie danie na specjalną okazję. Spróbuj już dziś!”

Beza Pavlova

Argentyńska przygoda na grillu – kiełbasa nadziewana z sosem chimichurri

Parilla to rodzaj grilla o formie żeliwnej, prostokątnej kratki, ustawionej na palenisku. Jest on wykorzystywany w Argentynie, gdzie grilluje się podczas rodzinnej biesiady zwanej asado. Mamy dla was przepis pozwalający przenieść się chociaż na chwilę na przyjęcie w południowoamerykańskim ogrodzie!

Crème brûlée z truskawkami

Crème brûlée to wykwintny deser pochodzący z Francji. Jest to rodzaj kremowego budyniu na bazie jajek, śmietany, cukru i ekstraktu z wanilii. Najbardziej charakterystyczną cechą crème brûlée jest karmelizowana warstwa cukru na wierzchu, która jest delikatnie przypalana przed podaniem, tworząc chrupiącą skorupkę. Składniki:  4 żółtka jaj (M lub L Fermy Drobiu Jokiel) 100 ml mleka…

Burger z ananasem!

Ananas nie jest owocem, którego większość z nas spodziewałaby się w burgerze, a jednak potrafi stworzyć bardzo ciekawą całość. To przepis dla osób, które nie boją się słodkich nut w wytrawnych potrawach.

Jagodowe tiramisu

Borówka czarna, bo tak brzmi gatunkowa nazwa tej rośliny, to krzewinka rosnąca dziko na terenach
leśnych. Rodzi niewielkie owoce o granatowej barwie, zwyczajowo nazywane jagodami. Są one
bogatym źródłem błonnika, witamin (np. C, A, B) oraz minerałów (selen, miedź, cynk, mangan).

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim

Zachwycano się nimi już w starożytnym Rzymie i Grecji. Dziś cenimy je za delikatny smak, który słusznie może kojarzyć się z nadchodzącym początkiem lata. Młode szparagi są lekkostrawne i mogą pojawić się na naszych talerzach w wielu zdrowych i przepysznych odsłonach.

Grillowane skrzydełka ze śliwką – przepis

Mięso drobiowe fantastycznie współgra z większością dodatków, szczególnie kolendrą, natką pietruszki, ziołami prowansalskimi. Nie wymaga długiego marynowania i można podawać je na wiele różnych sposobów. Grillowana w całości pierś z kurczaka, udka z chrupiącą skórką, a może szaszłyki z kolorowymi warzywami i owocami? W menu nie powinno zabraknąć także grillowanych skrzydełek ze śliwką. Dzięki odpowiednim…

Szaszłyki z orientalną nutą

Szaszłyki to niezaprzeczalny must-have każdej majówkowej imprezy – smakują doskonale zarówno w wersji mięsnej, jak i wege. Okazuje się, że do ich przygotowania grill nie jest wcale niezbędny – można je przyrządzić także w piekarniku, a nawet frytkownicy powietrznej! Nasza propozycja inspirowana jest kuchnią orientu – pierwsze skrzypce gra w niej kurczak w intensywnej mieszczance…

Jajko po turecku na wiosnę

Jaja to klasyk na polskich stołach. Nie zawsze jednak muszą znaleźć się tam ugotowane natwardo. Ciekawym pomysłem jest podanie ich po turecku – w ostatnim czasie potrawa taszturmem zdobywa swoich fanów. Wersja po turecku to dla wielu nieco egzotyczny sposób przyrządzenia jajka. Nie ma jednakwątpliwości, że pozwoli wprowadzić na stół nieco świeżości, a domownicy z…