Walentynkowe menu: z dressingiem

on

Święto zakochanych zbliża się wielkimi krokami. A może w tym roku wybierając prezent na walentynki pokierować się zasadą “przez żołądek do serca”? Romantyczna kolacja to gest, który oczaruje niemal każdego, a proste przepisy na ostrygi i czekoladowe fondue (i towarzyszące im dobre wino) są gwarancją sukcesu nawet dla początkujących kucharzy!
Od wieków rozmaitym artykułom spożywczym przypisuje się magiczne właściwości pobudzające pożądanie i potencję. Wśród pokarmów uznawanych za afrodyzjaki znajdują się m.in. takie produkty, jak awokado, czekolada, figi, miód, orzechy włoskie, owoce morza, szparagi, trufle czy truskawki, a wśród przypraw królują chilli, cynamon, imbir, lubczyk, pieprz oraz szafran. Warto zawrzeć je w swoim walentynkowym menu!
Współcześnie nauka wyjaśnia “romantyczny” wpływ wielu z powyższych składników ich rozgrzewającym działaniem, które wspomaga układ krążenia. Lepsze ukrwienie organizmu redukuje stres, ułatwia odprężenie i poprawia nastrój, a także zwiększa wrażliwość skóry na dotyk. Ponadto sładniki takie jak cynk czy magnez wpływają na syntezę i wydzielanie testosteronu.
Niezależnie od magii afrodyzjaków lub ich racjonalnego wytłumaczenia – smaczne, atrakcyjne jedzenie, pełne żywych kolorów oraz niecodziennych aromatów może być niezwykle sensualnym doznaniem!

Ostrygi z dressingiem

  • 12 ostryg
  • słoiczek kawioru
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 6 łyżki octu z białego wina
  • kruszony lód
  • 2 cytryny pokrojone w ósemki

Sposób przygotowania:

  1. Kupując ostrygi, wybierz szczelnie zamknięte, ciężkie muszle – to gwarantuje, że są one świeże. Aby zapewnić najlepsze doznania smakowe, po przygotowaniu ostrygi serwujemy (i spożywamy!) w ciągu pół godziny.
  2. Ostrygi otwiera się trzymając je wypukłą stroną do dołu, wbijając krótki, ostry nożyk pomiędzy skorupki. Głębokie części muszli należy zachować na później.
  3. Płyn wypełniający muszle odlej do miseczki (przez sitko), a delikatne mięso ostrygi oderwij od dna muszli łyżką, opłucz pod zimną wodą i odłóż na bok (do lodówki!). Wymieszaj ocet winny z ⅓ płynu z ostryg i posiekaną szalotką.
  4. Głębokie części muszli wypłucz i ułóż na półmisku wypełnionym
    kruszonym lodem. W każdej umieść ostrygę, pół łyżeczki kawioru i ok. 2 łyżek dressingu.
    Udekoruj kawałkami cytryny.