Święto zakochanych zbliża się wielkimi krokami. A może w tym roku wybierając prezent na walentynki pokierować się zasadą “przez żołądek do serca”? Romantyczna kolacja to gest, który oczaruje niemal każdego, a proste przepisy na ostrygi i czekoladowe fondue (i towarzyszące im dobre wino) są gwarancją sukcesu nawet dla początkujących kucharzy!
Od wieków rozmaitym artykułom spożywczym przypisuje się magiczne właściwości pobudzające pożądanie i potencję. Wśród pokarmów uznawanych za afrodyzjaki znajdują się m.in. takie produkty, jak awokado, czekolada, figi, miód, orzechy włoskie, owoce morza, szparagi, trufle czy truskawki, a wśród przypraw królują chilli, cynamon, imbir, lubczyk, pieprz oraz szafran. Warto zawrzeć je w swoim walentynkowym menu!
Współcześnie nauka wyjaśnia “romantyczny” wpływ wielu z powyższych składników ich rozgrzewającym działaniem, które wspomaga układ krążenia. Lepsze ukrwienie organizmu redukuje stres, ułatwia odprężenie i poprawia nastrój, a także zwiększa wrażliwość skóry na dotyk. Ponadto sładniki takie jak cynk czy magnez wpływają na syntezę i wydzielanie testosteronu.
Niezależnie od magii afrodyzjaków lub ich racjonalnego wytłumaczenia – smaczne, atrakcyjne jedzenie, pełne żywych kolorów oraz niecodziennych aromatów może być niezwykle sensualnym doznaniem!
Ostrygi z dressingiem
- 12 ostryg
- słoiczek kawioru
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 6 łyżki octu z białego wina
- kruszony lód
- 2 cytryny pokrojone w ósemki
Sposób przygotowania:
- Kupując ostrygi, wybierz szczelnie zamknięte, ciężkie muszle – to gwarantuje, że są one świeże. Aby zapewnić najlepsze doznania smakowe, po przygotowaniu ostrygi serwujemy (i spożywamy!) w ciągu pół godziny.
- Ostrygi otwiera się trzymając je wypukłą stroną do dołu, wbijając krótki, ostry nożyk pomiędzy skorupki. Głębokie części muszli należy zachować na później.
- Płyn wypełniający muszle odlej do miseczki (przez sitko), a delikatne mięso ostrygi oderwij od dna muszli łyżką, opłucz pod zimną wodą i odłóż na bok (do lodówki!). Wymieszaj ocet winny z ⅓ płynu z ostryg i posiekaną szalotką.
- Głębokie części muszli wypłucz i ułóż na półmisku wypełnionym
kruszonym lodem. W każdej umieść ostrygę, pół łyżeczki kawioru i ok. 2 łyżek dressingu.
Udekoruj kawałkami cytryny.