Spożywane regularnie morskie przysmaki korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Śródziemnomorska dieta może wspomóc właściwą pracę serca, również nie obciąża nadmiernie wątroby. Kalmary to przysmaki bogate w selen oraz witaminy. Podane jako przekąska, obiad lub kolacja zachwycą gości i domowników, a także przekonają do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Warto także wspomnieć, że kalmary są naturalnym afrodyzjakiem, przez co doskonale wpływają na kondycję fizyczną. Kalmarowe krążki są świetną opcją na imprezową przekąskę, jak i niecodziennym pomysłem na obiad, a podane z ostrym sosem zachwycą biesiadników.
Składniki:
- 1 opakowanie panierowanych krążków kałamarnicy MarNatura PESCA NORD
ostry sos:
- czosnek
- ostra suszona papryka
- majonez
- ketchup
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD w piekarniku lub
smażymy według wskazówek na opakowaniu. - Przygotowujemy dip: rozgnieciony w prasce ząbek czosnku dodać do dwóch łyżek majonezu oraz
podobnej ilości ketchupu, soku z cytryny, szczypty suszonej papryki, pieprzu oraz soli do smaku.
Dobrze wszystko wymieszać. - Podajemy na gorąco zaraz po usmażeniu, wraz z dipem, ewentualnie dodatkiem sezonowych
warzyw (natka pietruszki, rzodkiewka, świeży ogórek).