Szaszłyki to niezaprzeczalny must-have każdej majówkowej imprezy – smakują doskonale zarówno w wersji mięsnej, jak i wege. Okazuje się, że do ich przygotowania grill nie jest wcale niezbędny – można je przyrządzić także w piekarniku, a nawet frytkownicy powietrznej! Nasza propozycja inspirowana jest kuchnią orientu – pierwsze skrzypce gra w niej kurczak w intensywnej mieszczance indyjskich przypraw, którego w wersji wegańskiej można zamienić na tofu.
Składniki
- ok. 0,5 kg piersi z kurczaka lub tofu,
- 1 duża czerwona cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 1 cukinia.
Przyprawy
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka imbiru (świeżego lub suszonego),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżka mielonego kminku,
- 1 łyżka kurkumy,
- 1 łyżka łagodnej papryki,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie szaszłyków rozpocznij od pokrojenia kurczaka i warzyw na kawałki podobnej wielkości. Jeśli przyrządzasz je w wersji wege z tofu, nie zapomnij odcisnąć go z nadmiaru wody.
- Następnie połącz ze sobą wszystkie przyprawy i wetrzyj w mięso (lub tofu) – możesz też zamarynować je w mieszance przypraw kilka godzin wcześniej.
- Wszystkie składniki nadziewaj w dowolnej kolejności na patyczki – dobrze jest namoczyć je wcześniej w wodzie, dzięki czemu nie będą się przypalać.
- Pozostaje tylko upiec szaszłyki – w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z funkcją grill powinny spędzić ok. 25 minut.
- W przypadku korzystania z air fryera nastaw urządzenie na taką samą temperaturę i „smaż” gorącym powietrzem przez 10 minut – w połowie czasu obróć je na drugą stronę.
- Gotowe szaszłyki podawaj z sosem na bazie jogurtu naturalnego i czosnku.