Jajko po turecku na wiosnę

on

Jaja to klasyk na polskich stołach. Nie zawsze jednak muszą znaleźć się tam ugotowane na
twardo. Ciekawym pomysłem jest podanie ich po turecku – w ostatnim czasie potrawa ta
szturmem zdobywa swoich fanów.

Wersja po turecku to dla wielu nieco egzotyczny sposób przyrządzenia jajka. Nie ma jednak
wątpliwości, że pozwoli wprowadzić na stół nieco świeżości, a domownicy z pewnością
docenią kulinarną pomysłowość. Çilbir, bo tak po turecku brzmi nazwa tego dania, w czasach
osmańskich był określeniem jajek sadzonych przygotowywanych na różne sposoby. Dzisiejsza
forma potrawy powstała podobno na początku XX wieku, na dworze sułtana Abdülhamida II.
Jest to jajko w koszulce zanurzone w jogurcie doprawionym czosnkiem. Często posypuje się
je płatkami czerwonej papryki lub mieloną papryką, a podaje z tureckim chlebem pide.

  • Jajko to produkt, który jak żaden inny nadaje się do kulinarnych eksperymentów – mówi
    Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – To samo danie może mieć różne formy, na przykład
    dodając do jogurtowego dipu zielonego ogórka, otrzymujemy wiosenną wersję jajka po
    turecku.

Jajko po turecku z zielonym ogórkiem


Czas przygotowania jednej porcji: około 20 min.


Składniki:

  • 2 jaja M lub L Fermy Drobiu Jokiel
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku (najlepiej polskiego)
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 świeży ogórek
  • mix sałat
  • bagietka lub chleb
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt grecki mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Ogórka obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i odstawiamy na kilka minut. Odsączamy sok i tak przygotowane warzywo dodajemy do jogurtu, mieszamy.
  3. Aby przygotować jajko w koszulce, nalewamy wodę do garnka i doprowadzamy ją do
    wrzenia.
  4. Dodajemy łyżkę octu, robimy wir za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko. Po około 3
    minutach wyciągamy jajko cedzakiem i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. Jajko powinno
    mieć w środku płynne żółtko.
  5. Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy trochę się rozgrzeje, dodajemy wędzoną paprykę i chili.
    Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
  6. Na talerz przekładamy jogurt, na nim kładziemy jajka w koszulce, polewamy masłem z
    papryką.
  7. Sałaty myjemy i układamy na talerzu.
  8. Bagietkę lub chleb kroimy na kromki. Robimy grzanki, grillując pokrojone kawałki lub
    podpiekając na patelni do zarumienienia. Nacieramy ząbkiem czosnku. Kładziemy na talerzu.
    Jemy, nabierając jajko i jogurt