Malinowy sernik z nerkowców na orzechowym spodzie

on

Po zdrowym i pysznym głównym daniu podać można gwóźdź programu – w tym wypadku malinowy sernik z nerkowców. Jest w 100% roślinny, dlatego posmakuje również osobom, które z różnych powodów wykluczają nabiał ze swojej diety.

Składniki:

Spód:

  • migdały OneDayMore 80 g
  • prażone orzechy nerkowca OneDayMore 80 g
  • orzeszki ziemne OneDayMore – 80 g
  • daktyle – 100 g
  • sól – 1 szczypta

Krem z nerkowców:

  • liofilizowane maliny OneDayMore – 80 g (1 opakowanie)
  • orzechy nerkowca – 200 g
  • tłuste mleczko kokosowe z puszki – 50 ml
  • syrop klonowy – 50 ml
  • olej kokosowy – 50 ml
  • sól – 1 szczypta
  • sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka

Do dekoracji:

 

Daktyle i orzechy przełóż do dwóch osobnych miseczek, zalej letnią wodą i odstaw na całą noc, by zmiękły.

Sposób przygotowania:

 
  1. Daktyle odsączamy z wody i razem z pozostałymi składnikami spodu miksujemy w naczyniu blendera na plastyczną masę. Nie powinna być całkowicie jednolita – pozostawiamy w niej nieregularne kawałki orzechów.
  2. WSKAZÓWKA! Jeśli masa na spód okaże się zbyt sucha, warto dodać więcej namoczonych daktyli, jeśli zbyt rzadka – więcej orzechów.Masę przekładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie po jej spodzie, ugniatając łyżką lub dłonią.
  3. Mleczko kokosowe dokładnie mieszamy, by jego stała część połączyła się z płynną. Wszystkie składniki na krem blendujemy na gładką masę, w której będą widoczne jedynie pestki malin. Przekładamy ją do formy, na przygotowany wcześniej spód.
  4. Sernik chłodzimy w lodówce przez całą noc, by masa dokładnie stężała. Gotowy, schłodzony sernik dekorujemy z wierzchu świeżymi lub liofilizowanymi owocami.