Któż z nas nie odebrał kiedyś smsa od przyjaciół lub znajomych o treści: „Jesteśmy w pobliżu,
możemy wpaść na moment?”. Niezapowiedziane wizyty są przyjemne, ale mogą stanowić dla
gospodarzy powód do stresu związanego z chęcią należytego ugoszczenia przybywających
z nagła gości. Przedstawiamy trzy przepisy na przekąski, które można przygotować szybko i
niemalże od ręki. Z pewnością przydadzą się w okresie karnawału…
Dyskusje przy stole o wrażeniach z lektur czy filmów, wspomnienia, pogaduchy o życiu czy
nocne rodaków rozmowy – wesołe biesiadowanie i konfrontowanie naszych myśli, poglądów
i fascynacji z osobami, które lubimy, a dawno ich nie widzieliśmy to przyjemność sama w
sobie. Takie nasiadówy udają się jeszcze lepiej, jeśli przygotujemy smaczne przekąski, które
umilą ekscytujący wieczór. Prezentujemy trzy propozycje z wędlinami, na stworzenie których
będziemy potrzebować nie więcej niż 30 minut.
- Szynka czy kiełbasa to wędliny, które przeważnie każdy ma w domu – mówi Anna Burak
z firmy Dobrowolscy. – Dlatego wykorzystanie ich do zrobienia szybkich przekąsek nasuwa
się do razu. Oczywiście na finalny smak duży wpływ ma jakość wędlin, dlatego warto
decydować się na sprawdzone produkty, a z pewnością zostanie to przez naszych gości
docenione. Nawet w tych zaskakujących i nieco improwizowanych okolicznościach.
Czas przygotowania każdej przekąski to około 25-30 min. 
Kajzerki z kiełbasą i serem
Składniki:
- kajzerki
 - Kiełbasa Krakowska Sucha z Wadowic Dobrowolscy
 - ser żółty
 - papryka słodka
 - cebula czerwona
 - sałata
 - białko jaja
 - masło
 - czosnek
 - sól
 
Sposób przygotowania:
- Kajzerkę czterokrotnie delikatnie nacinamy nożem wzdłuż naturalnych nacięć, rozchylamy
górne krawędzie bułki wzdłuż wykonanych nacięć i wybieramy palcami trochę miąższu ze
środka. - Uzyskaną w ten sposób przestrzeń delikatnie ugniatamy wewnątrz robiąc miejsce.
Wyciskamy na prasce czosnek i mieszamy z masłem dodając odrobinę soli (1/4 kostki masła i
2 ząbki czosnku). - Tak wyrobione masło czosnkowe wkładamy do wnętrza bułki (około jednej
płaskiej łyżeczki). - Kroimy na plasterki/krążki kiełbasę, ser, cebulę i paprykę. Następnie w
każde z nacięć w kajzerce wkładamy kiełbasę z serem oraz paprykę z cebulą na przemian. - Kajzerkę smarujemy na wierzchu białkiem z jaja.
 
Chrupiące paluszki z szynką
Składniki:
- Szynka bez dodatku konserwantów Dobrowolscy
 - ser żółty
 - sałata
 - gałązki świeżego kopru
 - białko jaja
 - ciasto francuskie
 
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie przygotowujemy do zwijania i kroimy na paski o szerokości plastra naszej
 - szynki plus po 1 cm z prawej i lewej strony. Układamy na cieście plastry szynki oraz żółty ser
 - i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy kolejne ruloniki i przez naciskanie zębami
 - widelca sklejamy boki. Smarujemy białkiem z jaja, przyklejamy na wierzchu gałązki kopru i
 - jeszcze raz smarujemy białkiem.
 
Chrupiące krążki z marynowaną szynką
Składniki:
- Szynka Marynowana od Braci Dobrowolscy
 - szczypiorek drobny
 - białko jaja
 - ciasto francuskie
 
Sposób przygotowania:
- Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego, na całości układamy plastry szynki i zawijamy w rulon.
 - Wkładamy wszystkie produkty do piekarnika (jeżeli się zmieszczą na raz) nagrzanego do 180°C
 - i pieczemy około 10 min, po czym wyjmujemy tylko bułki i kolejne 7 minut pieczemy resztę.
 - Potem wyciągamy i voila, gotowe.