Przekąski na szybko

on

Któż z nas nie odebrał kiedyś smsa od przyjaciół lub znajomych o treści: „Jesteśmy w pobliżu,
możemy wpaść na moment?”. Niezapowiedziane wizyty są przyjemne, ale mogą stanowić dla
gospodarzy powód do stresu związanego z chęcią należytego ugoszczenia przybywających
z nagła gości. Przedstawiamy trzy przepisy na przekąski, które można przygotować szybko i
niemalże od ręki. Z pewnością przydadzą się w okresie karnawału…

Dyskusje przy stole o wrażeniach z lektur czy filmów, wspomnienia, pogaduchy o życiu czy
nocne rodaków rozmowy – wesołe biesiadowanie i konfrontowanie naszych myśli, poglądów
i fascynacji z osobami, które lubimy, a dawno ich nie widzieliśmy to przyjemność sama w
sobie. Takie nasiadówy udają się jeszcze lepiej, jeśli przygotujemy smaczne przekąski, które
umilą ekscytujący wieczór. Prezentujemy trzy propozycje z wędlinami, na stworzenie których
będziemy potrzebować nie więcej niż 30 minut.

  • Szynka czy kiełbasa to wędliny, które przeważnie każdy ma w domu – mówi Anna Burak
    z firmy Dobrowolscy. – Dlatego wykorzystanie ich do zrobienia szybkich przekąsek nasuwa
    się do razu. Oczywiście na finalny smak duży wpływ ma jakość wędlin, dlatego warto
    decydować się na sprawdzone produkty, a z pewnością zostanie to przez naszych gości
    docenione. Nawet w tych zaskakujących i nieco improwizowanych okolicznościach.
    Czas przygotowania każdej przekąski to około 25-30 min.

Kajzerki z kiełbasą i serem

Składniki:

  • kajzerki
  • Kiełbasa Krakowska Sucha z Wadowic Dobrowolscy
  • ser żółty
  • papryka słodka
  • cebula czerwona
  • sałata
  • białko jaja
  • masło
  • czosnek
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę czterokrotnie delikatnie nacinamy nożem wzdłuż naturalnych nacięć, rozchylamy
    górne krawędzie bułki wzdłuż wykonanych nacięć i wybieramy palcami trochę miąższu ze
    środka.
  2. Uzyskaną w ten sposób przestrzeń delikatnie ugniatamy wewnątrz robiąc miejsce.
    Wyciskamy na prasce czosnek i mieszamy z masłem dodając odrobinę soli (1/4 kostki masła i
    2 ząbki czosnku).
  3. Tak wyrobione masło czosnkowe wkładamy do wnętrza bułki (około jednej
    płaskiej łyżeczki).
  4. Kroimy na plasterki/krążki kiełbasę, ser, cebulę i paprykę. Następnie w
    każde z nacięć w kajzerce wkładamy kiełbasę z serem oraz paprykę z cebulą na przemian.
  5. Kajzerkę smarujemy na wierzchu białkiem z jaja.

Chrupiące paluszki z szynką

Składniki:

  • Szynka bez dodatku konserwantów Dobrowolscy
  • ser żółty
  • sałata
  • gałązki świeżego kopru
  • białko jaja
  • ciasto francuskie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie przygotowujemy do zwijania i kroimy na paski o szerokości plastra naszej
  2. szynki plus po 1 cm z prawej i lewej strony. Układamy na cieście plastry szynki oraz żółty ser
  3. i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy kolejne ruloniki i przez naciskanie zębami
  4. widelca sklejamy boki. Smarujemy białkiem z jaja, przyklejamy na wierzchu gałązki kopru i
  5. jeszcze raz smarujemy białkiem.

Chrupiące krążki z marynowaną szynką

Składniki:

  • Szynka Marynowana od Braci Dobrowolscy
  • szczypiorek drobny
  • białko jaja
  • ciasto francuskie

Sposób przygotowania:

  1. Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego, na całości układamy plastry szynki i zawijamy w rulon.
  2. Wkładamy wszystkie produkty do piekarnika (jeżeli się zmieszczą na raz) nagrzanego do 180°C
  3. i pieczemy około 10 min, po czym wyjmujemy tylko bułki i kolejne 7 minut pieczemy resztę.
  4. Potem wyciągamy i voila, gotowe.