Crème brûlée to wykwintny deser pochodzący z Francji. Jest to rodzaj kremowego budyniu na bazie jajek, śmietany, cukru i ekstraktu z wanilii. Najbardziej charakterystyczną cechą crème brûlée jest karmelizowana warstwa cukru na wierzchu, która jest delikatnie przypalana przed podaniem, tworząc chrupiącą skorupkę.
Składniki:
- 4 żółtka jaj (M lub L Fermy Drobiu Jokiel)
- 100 ml mleka
- 400 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii
- ½ szklanki cukru
- kilka truskawek
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewamy 100 ml mleka i 400 ml słodkiej śmietany 30%. Po lekkim podgrzaniu dodajemy 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii.
- Żółtka oddzielamy od białek, do 4 żółtek dodajemy pół szklanki cukru i dokładnie mieszamy. Robimy to do momentu aż zmienią kolor, ale nie można ich zbytnio napowietrzyć.
- Wlewamy wcześniej podgrzewane mleko ze śmietaną. Robimy to stopniowo, cały czas mieszając, ale masy, podobnie jak żółtek, nie wolno nadmiernie napowietrzyć.
- Całość można przelać przez sitko, aby masa była idealnie gładka. Masę rozlewamy do foremek. Potem do żaroodpornego naczynia wkładamy ściereczkę, ustawiamy na niej foremki i wlewamy gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy foremek.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 45 minut i pieczemy do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do wystudzenia na około 4 godziny. Następnie posypujemy równomiernie 2 łyżeczkami cukru, który karmelizujemy palnikiem gazowym. Na koniec ozdabiamy świeżymi truskawkami.