Krewetkowe pączki  

on

Pączki – z czym to się jadło?

Pączków nikomu nie trzeba przedstawiać. Obok kruchych faworków to podstawowy specjał jadany w tłusty czwartek. Najbardziej klasyczne wersje wypełnione są nadzieniem zrobionym z różanej konfitury. Dużą popularnością cieszą się pączki z masą budyniową, kajmakową oraz czekoladą. Wykorzystuje się powidła śliwkowe, dżemy truskawkowe i malinowe. Nadzienie z bitej śmietany to spełnienie marzeń niejednego amatora słodkości. Z wierzchu zazwyczaj posypane są cukrem pudrem lub gęstym lukrem. Wzięciem cieszą się też oponki z twarogiem oraz donuty, czyli amerykańska wersja pączków, często zdobionych kolorowymi dodatkami.

Pączki wytrawne

Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że pierwsze pączki w polskich kuchniach robiono w wariantach wytrawnych. Przygotowując się do Wielkiego Postu, podniebienia cieszono specjałami nadziewanymi mięsem, zwłaszcza słoniną i boczkiem. Post był dla chrześcijan okresem wyciszenia oraz istotnych ograniczeń w kwestii jadłospisu. Z tego względu podczas karnawału podejmowano starania, by poniekąd najeść się na zapas. Tłusty czwartek był początkiem ostatniego tygodnia zabaw i biesiadowania, więc jego obchody były szczególnie intensywne. Z biegiem lat zaczęto podawać także słodkie warianty pączków. We wnętrzu niektórych umieszczano niewielkie orzechy lub migdały. Wierzono, że ten, kto trafi na ukryty w cieście skarb, będzie cieszyć się powodzeniem w każdej dziedzinie. Według innego popularnego przesądu, w tłusty czwartek należy zjeść przynajmniej jednego pączka, by zapewnić sobie pomyślność. Mimo to oferta cukierni Was nie przekonuje? Wypróbujcie zatem sprawdzoną recepturę szefa kuchni Knorr na krewetkowe pączki, które są idealnym połączeniem tradycji z nowoczesnym sznytem.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

  • 350 g krewetek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 20 g Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 2 cebule dymki
  • 1 cytryna
  • 1 białko z jajka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 g imbiru
  • 0,5 łyżki sherry
  • olej do smażenia na głębokim tłuszczu

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój na małe kawałki krewetki. Orzechy włoskie wyłuskaj ze skorupek i drobno posiekaj. Imbir oraz cebule dymki obierz i posiekaj.
  2. W naczyniu połącz ze sobą: krewetki, dymki, orzechy i imbir. Dolej odrobinę sherry oraz wsyp Delikat przyprawę uniwersalną Knorr.
  3. Przygotuj białko i ubij z niego pianę. Następnie dodaj ją wraz z mąką ziemniaczaną do naczynia z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj i z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki.
  4. Rozgrzej olej, a następnie wrzuć do niego kulki. Smaż je około 3 minut, potem wyjmij oraz odsącz z nadmiaru tłuszczu. Danie skrop lekko sokiem z cytryny. Serwuj z makaronem lub ryżem albo w formie samodzielnej przekąski.