Argentyńska przygoda na grillu – kiełbasa nadziewana z sosem chimichurri

on

Najczęściej jedynymi dodatkami są chleb i tradycyjny ziołowy sos chimichurri, który zyskał popularność na całym świecie. Wykorzystuje się go szczególnie do dań pieczonych i grillowanych.

,,Grillowanie zwykle kojarzy się nam bardzo tradycyjnie, tymczasem to doskonała okazja do
eksperymentowania. W naszym przepisie dwie dobrze znane wędliny, połączone ze sobą i wzbogacone sosem, zmieniają swoje oblicze i sprawiają, że popołudnie przy grillu staje się prawdziwą kulinarną przygodą. A egzotycznego posmaku dodaje sos chimichurri.” – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy

Kiełbasa nadziewana serem z sosem chimichurri na grilla

Składniki do mięsa:

– 1 kg Kiełbasy grillowej z serem Dobrowolscy
– 300 g Boczku extra parzonego Dobrowolscy
– 2 świeże, słodkie papryki
– 2 średnie cebule
– 1 łyżka masła

Składniki na sos chimichurri:

– 1 pęczek świeżej pietruszki lub 2 łyżki suszonej
– 1 pęczek świeżej kolendry lub 2 łyżki suszonej
– 1 pęczek świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– 4 ząbki czosnku
– 1 świeża papryczka chili lub 1/2 łyżeczki suszonego chili
– 100 ml oliwy z oliwek
– 3 łyżki soku z limonki, octu jabłkowego lub soku z cytryny

Sposób przygotowania sosu:

  1. Pietruszkę, kolendrę i oregano drobno siekamy i wrzucamy do miski.
  2. Dodajemy 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę lub starte. Dokładamy drobno posiekaną papryczkę chili.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem i 3 łyżkami soku z limonki.
  4. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i mieszamy.

Sposób przygotowania mięsa:

  1. W Kiełbasie grillowej z serem Dobrowolscy wycinamy trójkątny pasek, żeby zrobić miejsce na
    warzywa. Wkładamy tam pociętą w podłużne paski paprykę.
  2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Układamy ją w kiełbasie wzdłuż papryki.
  3. Boczek kroimy w cienkie plastry. Układamy je obok siebie po dwa, na nich kładziemy nadziewaną kiełbasę i ciasno zawijamy ją w boczek.
  4. Tak przygotowane wędliny kładziemy na rozgrzany grill końcówkami boczku do dołu i grillujemy kilka minut, aż ser zacznie się topić.
  5. Następnie obracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne kilka minut. Podajemy z sosem chimichurri.

Smacznego!