Pomidory w roli głównej – sierpień na widelcu

Pomidory są dla nas dostępne przez cały rok, jednak właśnie w sierpniu ich smak jest niepowtarzalny. Mimo że świetnie komponują się z wszelkimi dodatkami,  możemy cieszyć się ich walorami smakowymi również solo. Pomidory – wartości odżywcze Występują w różnych odmianach i kolorach. Najlepiej znamy malinowe, koktajlowe, żółte czy śliwkowe. Wszystkie posiadają wiele cennych wartości odżywczych….

Cukinia, czyli popularny i zdrowy kabaczek

Cukinia, inaczej zwana kabaczkiem, należy do rodziny warzyw dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, a do Polski przywędrowała z Włoch jako zucchina, czyli po prostu „mała dynia”. Jest szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie i poleca się ją dzieciom, nawet półrocznym maluchom. Co o niej wiadomo? Ogólnie o warzywie Ta szczególna dynia występuje w wielu odmianach,…

Tradycyjny camembert z grilla

O tym, że ser w każdej formie jest wspaniałym przysmakiem, wie każdy. Przedstawiamy przepis na tradycyjny camembert z grilla, który zachwyci podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Przy wyborze produktu musimy pamiętać, że oryginalny, świeży camembert powinien mieć porowatą strukturę bez nacieków i barwę kremową wewnątrz. Ponadto musi być lekko sprężysty przy delikatnym naciskaniu. W przeciwnym razie…

Deser truskawkowy z białym ryżem

Lato nieodłącznie kojarzy się przede wszystkim z uczuciem gorąca, które próbujemy za wszelką cenę zniwelować. Zazwyczaj oprócz chłodnych napoi sięgamy po pyszne lody. Co w przypadku gdy w pobliżu nie ma niczego zdrowego i równie smacznego? Przedstawiamy przepis na deser truskawkowy z białym ryżem  i ciasteczkami zbożowymi, który pozwoli również na wykorzystanie sezonowych owoców.  Składniki…

Pyszne naleśniki po bretońsku

Uwielbiasz naleśniki, ale chcesz spróbować czegoś nowego? Te na słodko zazwyczaj jesz na śniadanie, a tym razem szukasz bardziej wytrawnej wersji, którą można podać na obiad albo zaskakującą kolację dla dwojga? Jeśli dodatkowo zależy Ci na stosowaniu zdrowszych zamienników dla pszennej mąki, mamy dla Ciebie rozwiązanie idealne – naleśniki po bretońsku, czyli prosty i smaczny posiłek z mąki gryczanej i z…

Wegeburger z kalafiora

Doskonałą propozycją dla wegetarian lub osób chcących spróbować czegoś nowego będzie wegeburger z kalafiora!

Pieczeń rzymska z jajkiem

Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji: 6 W czasie świąt Wielkanocnych pojawia się dylemat pt. „co  podać w charakterze dania głównego? „. Mamy dla ciebie przepis na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też bardzo efektownie wygląda. Składniki 800 g udźca z indyka bez kości 1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego Knorr 7…

Szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem

Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Jest już wiosna i masz ochotę na coś świeżego, zdrowego i pysznego? Szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem to świetna alternatywa dla spowszedniałych kanapek i zawiesistych zimowych zup. Wypróbuj przepis na smaczną sałatkę ze świeżych warzyw. Składniki 300 g młodych liści szpinaku 1 burak gotowany ½ bulwy kopru włoskiego…

Klasyczny makaron z zielonym Pesto Genovese

Makaron często gości na naszych stołach. Stanowi doskonałą bazę do przygotowania wielu pożywnych posiłków. Mamy dla ciebie super prosty i pyszny przepis na klasyczny makaron z zielonym Pesto Genovese. Składniki: 400 g makaronu Podravka 100% durum, np. kokardki pół słoiczka Pesto Genovese Podravka  1 cebula dymka tarta skórka z połowy cytryny sok z połowy cytryny…

Bezglutenowy budyń czekoladowy

  Zastanawiasz się nad przygotowaniem coś słodkiego i zdrowego na podwieczorek?  Mamy dla ciebie propozycję bezglutenowego budyniu czekoladowego. Ilość porcji: 2 Składniki 500 ml bezglutenowego napoju owsianego (np. marki Ocelio) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 2 łyżeczki cukru (lub miodu, syropu z agawy, syropu klonowego) 1 łyżeczka cukru wanilinowego 6 kostek gorzkiej czekolady  owoce…

Mini tarta z granoli

Zrobienie niebanalnego śniadanie nie jest niczym trudnym. Przekonaj się o tym sama sprawdzając przepis na mini tartę z granoli.

Jarmużowe pesto

Jarmużowe pesto, kapitalnie pasuje do świeżego pieczywa, grzanek i zgrabnych tartinek!

Przepisy na rozgrzewające napoje z miodem

Zimowe wieczory warto celebrować ciepło, słodko i przyjemnie. Pomogą w tym rozgrzewające napoje z miodem. Oto najlepsze dla zdrowia i odporności proste przepisy na złote mleko, herbatę z miodem i cynamonem oraz domowy napój izotoniczny.

Makaron z makiem i konfiturą z wiśni

Wśród świątecznych przygotowań warto pozwolić sobie na małe eksperymentowanie w kuchni. Tradycyjne potrawy w nowoczesnym wydaniu zachwycą wszystkich domowników.

Przepis na pikantne udka z gulaszem z soczewicy

Czy jest coś lepszego niż soczyste udka z gulaszem? A co powiesz na pikantne udka z dodatkiem aromatycznego gulaszu z soczewicy? To idealna propozycja dla miłośników ostrego jedzenia. Przepis jest prosty, a smak nie do opisania. Spróbuj sam i przekonaj się jak wyjątkowe mogą być połączone te dwa dania w jednym!

Krokiety z tofu i warzyw

Dieta wegetariańska i wegańska zyskują coraz większą popularność. Co zrobić, by wybierając życie w stylu wege nie rezygnować ze wszystkiego, co lubimy? Sprawdź przepis na pyszne danie bezmięsne.

Wytrawne babeczki

Pyszne babeczki – tym razem w wersji wytrawnej – przygotujemy w mgnieniu oka. Wystarczy dodatek kilku składników, by smakowały (i wyglądały!) wyśmienicie.

Galaretka z czerwonej herbaty

Mimo że czerwona herbata nie jest tak popularna jak czarna czy zielona, ma szereg wyjątkowych właściwości, dla których warto choć raz jej spróbować.

Warstwowa sałatka

Warstwowa sałatka to idealne rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych, którzy przy natłoku obowiązków, często zapominają o systematycznym spożywaniu posiłków.

Kolorowe warzywa z dipem sojowo-oliwkowym z grilla

Aby urozmaicić swoje grillowane przysmaki, możesz wykorzystać nieoczywisty składnik, jakim jest sos sojowy. To nie tylko przyprawa znana w kuchni azjatyckiej, ale także doskonały dodatek do bardziej tradycyjnych dań.

Na Dzień Ojca – stek idealny!

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Ojca. 23 czerwca to doskonała okazja, by zrobić tacie niespodziankę w postaci kulinarnej uczty. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie pysznego steku.

Zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów.

Sałatka wiosenna z jajkiem

Nadejście wiosny to idealny moment, w którym warto zadbać o swój codzienny jadłospis. Sklepy są pełne kolorowych i pysznych warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej.