Makaron z pesto z buraka

on
Makaron z pesto z buraka
Makaron z pesto z buraka

Zjedz różowy obiad i pamiętaj, by w październiku zbadać się dla mnie!

Poprzez różowy kolor w październiku, przypominamy najbliższym o badaniach profilaktycznych, bo przecież każdy sposób jest dobry.
Zwłaszcza w przypadku raka piersi, którego wczesne wykrycie to ogromna szansa na
wyleczenie. Dlatego też w październiku, który od ponad 30 lat przybiera odcienie różu i staje się miesiącem świadomości profilaktyki nowotworu piersi, choć jeden obiad w Twoim domu niech będzie różowy! Niech zachęci bliską Ci kobietę, by zbadała się – jeśli nie dla siebie, to dla
Ciebie!  Skoro więc nie masz czasu, by badać się dla siebie #zbadajsiedlamnie!
Zbadaj się, bo mi na Tobie zależy, bo Cię kocham, bo nie chcę żebyś zachorowała, bo…

Składniki:

  • 1500 g wody
  • 45 g oliwy z oliwek
  • 1½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki migdałów, w płatkach
  • 1 cytryna, ekologiczna
  • 320 g makaronu pełnoziarnistego, typu spaghetti lub 320 g makaronu orkiszowego, typu spaghetti
  • 250-280 g czerwonego buraka (ok. 1 średnia szt.), pokrojonego na kawałki
  • 30 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g płatków drożdżowych,
  • nieaktywnych
  • 4-5 liści bazylii, świeżych
  • liście bazylii, świeże, do dekoracji

Sposób przygotowania w Thermomix ®:

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 5 g oliwy i 1 łyżeczkę soli, gotować 10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, na suchej patelni uprażyć migdały na złotobrązowy kolor, odstawić. Z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek, z ½ owocu wycisnąć sok, odstawić.
  2. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron, nie zakładać miarki, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100°C//obr. 1. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
  3.  Do naczynia miksującego włożyć burak, orzechy i czosnek, zmiksować 15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać pozostałe 40 g oliwy, połowę skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, bazylię i pozostałe ½ łyżeczki soli, zmiksować 15 s/obr. 8. Pesto z buraka przełożyć do miski z makaronem, wymieszać kopystką. Makaron z pesto z buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany migdałami w płatkach, pozostałą skórką otartą z cytryny i liśćmi bazylii.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix ®

  1.  Na kuchence, na suchej patelni uprażyć migdały na złotobrązowy kolor,
    odstawić. Z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek, z ½ owocu wycisnąć
    sok, odstawić.
  2.  Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 5 g oliwy. Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce.
  3.  Buraka, orzechy i czosnek, zmiksować w blenderze
  4.  Dodać pozostałe 40 g oliwy, połowę skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, bazylię i pozostałe ½ łyżeczki soli, zmiksować na wysokich obrotach. Pesto z buraka przełożyć do miski z makaronem, wymieszać.
  5.  Makaron z pesto z buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany migdałami w płatkach, pozostałą skórką otartą z cytryny i liśćmi bazylii.

Wskazówka:

  • Płatki drożdżowe nieaktywne nadają potrawie delikatnie serowy smak. Dostarczają organizmowi wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, są doskonałym źródłem witamin z grupy B (niekiedy są wzbogacane także witaminą B12). Płatki drożdżowe nieaktywne można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych.

Wersja wege

  •  W wersji niewegańskiej, płatki drożdżowe można zastąpić startym
    parmezanem. Gotowe danie można również podać posypane pokruszonym
    serem feta lub z łyżką sera ricotta.