Cukinia, inaczej zwana kabaczkiem, należy do rodziny warzyw dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, a do Polski przywędrowała z Włoch jako zucchina, czyli po prostu „mała dynia”. Jest szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie i poleca się ją dzieciom, nawet półrocznym maluchom. Co o niej wiadomo?
Ogólnie o warzywie
Ta szczególna dynia występuje w wielu odmianach, które różnią się przede wszystkim kolorem. Na sklepowych półkach możemy ją znaleźć w kolorze ciemnozielonym, żółtym, a nawet z motywem pasiastym. Cukinię najlepiej spożywać, kiedy jest młoda, a jej ziarna są jeszcze niewykształcone lub bardzo małe. Wtedy też jadalna jest jej skórka, czego nie można powiedzieć, kiedy jest już przerośnięta. Niektórych może zaskoczyć informacja, że kwiaty tego warzywa również nadają się do jedzenia. Lekkostrawna, mała dynia ma bardzo delikatny smak we wczesnym stadium wzrostu, dlatego najlepiej zrywać ją gdy posiada ok. 15 – 20 centymetrów, ale może dorastać nawet do 40.
Cukinia – wartości odżywcze
Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto pozytywnie wpływa na proces trawienia i odkwasza organizm, przez co jest polecana osobom borykającym się z problemem nadkwaśności. Zawiera wiele wartościowych elementów takich jak: potas, żelazo i magnez, a także serię witamin: C, K, PP, B1 oraz beta karoten. Dzięki niskiej wartości kalorycznej nie trzeba ograniczać się w jedzeniu tego przysmaku. Nie ma również przeciwwskazań odnośnie spożycia przez osoby z cukrzycą czy kobiety w ciąży lub karmiące piersią.
Przepis na włoską sałatkę z cukinią
Składniki:
- cukinia
- opakowanie sosu (np. sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem)
- 250 gramów fileta z łososia
- 3 garście roszponki
- 2 łyżki zielonych oliwek
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- 12 sztuk mini kulek mozzarelli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 80 mililitrów oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
2. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 4 minuty.
3. Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 centymetrów, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.
4. W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.
5. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.
Więcej przepisów na pyszne dania z cukinii można znaleźć na stronie obcasy.pl