Pomidory w roli głównej – sierpień na widelcu

on
pomidory
Pomidory w roli głównej – sierpień na widelcu

Pomidory są dla nas dostępne przez cały rok, jednak właśnie w sierpniu ich smak jest niepowtarzalny. Mimo że świetnie komponują się z wszelkimi dodatkami,  możemy cieszyć się ich walorami smakowymi również solo.

Pomidory – wartości odżywcze

Występują w różnych odmianach i kolorach. Najlepiej znamy malinowe, koktajlowe, żółte czy śliwkowe. Wszystkie posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim są źródłem likopenu, który jest silnym antyutleniaczem. Działa przeciwzapalnie, dzięki czemu chroni komórki. Oprócz tego pomidory posiadają zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Dodatkowo są  również idealną opcją dla osób o obniżonej odporności, ponieważ zawierają mnóstwo witaminy C. Najbardziej cenne będą te owoce, które są uprawiane bez żadnych pestycydów, ulepszaczy gleby czy innych środków ochrony roślin.

Tarta z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką

pomidory
Pomidory w roli głównej – sierpień na widelcu

Składniki na ciasto:

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 8 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 6 łyżek wody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta świeżych ziół

Składniki na farsz:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta majeranku
  • pomidory
  • tymianek
  • czarnuszka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: wszystkie składniki zagnieć i włóż do lodówki na 45 minut. Po tym czasie przechowuj je przez 15 minut w temperaturze pokojowej.
  2. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i wysyp bułką tartą
  3. Rozwałkuj ciasto do grubości ok. 1 centymetra i umieść w formie.
  4. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 – 20 minut.
  5. W tym czasie przygotuj farsz: zmieszaj ze sobą jogurt, musztardę i majeranek.
  6. Gdy spód wystygnie, wyłóż na niego farsz, a następnie pokrojone w plastry pomidory. Całość posyp obficie tymiankiem i nasionami czarnuszki.
  7. Piecz kolejne 20 minut w 200°C . Po tym czasie danie będzie gotowe.

Bób w sosie pomidorowym

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 2 szklanki bobu
  • 2 duże cebule
  • 8 pomidorów malinowych
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób.
  2. Na patelni zeszklij pokrojone w piórka cebule.
  3. Pomidory sparz, a później pokrój na kawałki i usuń nasionka.
  4. Do cebuli dodaj pomidorowy miąższ. Całość dopraw solą oraz pieprzem i duś przez kilka minut.
  5. Bób obierz, zalej sosem i na końcu posyp kolendrą.

Sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli.

Składniki:

  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru lub ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój na połówki, a obraną cebulę w pióra. Następnie dodaj ją do pomidorów.
  2. Do warzyw dodaj ocet, sól, pieprz i cukier/ksylitol, a później wymieszaj.

Sałatkę można podawać od razu lub schłodzić przez kwadrans w lodówce. Będzie świetną przekąską w ciągu dnia, ale też idealnym dodatkiem do dania obiadowego lub dania z grilla.