Składniki:
Ilość: 6 porcji
- 150 g Konfitury Extra z Wiśni Łowicz
- 300 g makaronu Kokardki Lubella
- 300 ml wody
- 200 ml mleka
- 200 g zmielonego maku
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów
Sposób przygotowania:
- Zagotowujemy wodę z mlekiem. Dodajemy mak i często mieszając gotujemy 20 minut na małym ogniu.
- Dokładnie odsączamy napęczniały mak i mieszamy go z masłem, cynamonem, miodem, żurawiną, skórką z pomarańczy i posiekanymi orzechami.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy go z masą makową.
- Podajemy z konfiturą z wiśni.
Wskazówki:
Chcąc ułatwić sobie pracę możemy pominąć etap 1. i 2. i wykorzystać gotową masę makową.