Superpokarmy charakteryzują się nie tylko niesamowitym smakiem, ale także wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Wpływają one na produkcję hormonu szczęścia – serotoniny. Co więcej, wbrew pozorom wcale nie muszą być przesadnie drogie czy wyszukane! Jesienne superfoods znajdziemy także w naszych własnych ogródkach i sadach. Najwyższy czas wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Przedstawiamy najlepsze dania na ich bazie!
Jesienne superfoods
Plony, które rodzi polska jesień, aż szkoda zmarnować. Wśród lokalnej superżywności królują przede wszystkim owoce i warzywa. Te, które aż proszą się na talerze, to jabłka, dynie i śliwki. Z ich pomocą możemy przyrządzić kolorowe menu na cały dzień, które smakować będzie całej rodzinie. Nie zabraknie też deseru!
Jesienne śniadanie: błyskawiczna owsianka z jabłkami
Składniki
- 500 ml Mleka Wiejskiego z Piątnicy
- pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g Sera Mascarpone z Piątnicy
- 2 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- garść orzechów włoskich i laskowych
- 4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Zagotuj mleko, a następnie dodaj płatki owsiane. Gotuj dalej przez 5 minut. Później dodaj półtora jabłka pokrojonego w kostkę, a także cynamon i serek Mascarpone z Piątnicy. Wszystko dokładnie mieszaj przez około 5 minut. Po tym przełóż owsiankę do miski. Pozostałe jabłko pokrój na plastry. Możesz udekorować za ich pomocą danie. Na koniec posyp owsiankę orzechami i lekko skrop syropem klonowym.
Jesienny obiad: dyniowa zupa-krem
Składniki
- 300 g mrożonych borowików
- 1 kg świeżej dyni
- 150 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
- 135 g serka Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
- starty świeży imbir do smaku (ok. 30 g)
- świeży tymianek do smaku (oraz do dekoracji)
- bagietka ciemna z ziarnami dyni
- 150 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
- 2 ząbki świeżego czosnku
- cebula
- 1 litr bulionu warzywno-mięsnego
- pestki dyni (uprażone na suchej patelni) do dekoracji
- oliwa dyniowa do dekoracji
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Rozgrzej 50 g masła. Podsmaż na nim obraną, pokrojoną dynię. Do tego dodaj borowiki, pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. To wszystko zalej bulionem. Następnie gotuj do miękkości. Później zmiksuj wszystko na gładki krem – w trakcie miksowania dodaj do zupy 100 g zimnego masła oraz serek Twój Smak, a także Śmietankę 30% z Piątnicy. Na koniec przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Pokrój bagietkę, najpierw na kromki, a następnie w kostkę. Gotowe kawałki podsmaż z dodatkiem czosnku i masła. Dzięki temu uzyskasz pyszne, aromatyczna grzanki. Ich chrupkość skontrastuje kremową konsystencję kremu. Udekoruj nimi gotową zupę. Dodaj też pestki dyni i oliwę dyniową.
Jesienny deser: polsko-włoskie śliwkowe tiramisu
Składniki
- 250 g Sera Mascarpone z Piątnicy (schłodzonego)
- 200 g Śmietanki 30% z Piątnicy (schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g biszkoptów podłużnych
- 150 ml kawy espresso, wystudzonej
- 500 g śliwek
- ok. 60 g (4-5 łyżek) cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Na początek przygotuj śliwki: umyj, przekrój, usuń pestki. Wymieszaj je z cukrem, po czym dolej kilka łyżek wody i gotuj, aż owoce staną się miękkie. Później dodaj sok z cytryny i odstaw do wystudzenia. W międzyczasie śmietankę 30% z Piątnicy z dodatkiem cukru ubij na sztywno mikserem. Pod sam koniec ubijania dodaj Mascarpone z Piątnicy. Całość mieszaj mikserem na wolnych obrotach aż do połączenia składników. Pilnuj, żeby nie robić tego zbyt długo, ponieważ może to spowodować zwarzenie kremu.
Biszkopty zanurzaj w kawie, po czym układaj na przemian z kremem i śliwkami w szklanych pucharkach lub naczyniu żaroodpornym. Następnie posyp wierzch kakao. Na koniec gotowy deser włóż do lodówki na minimum 2 godziny.