Burger w amerykańskim stylu skusi niejednego fana fast-foodów. Istnieje wiele rodzajów burgerów, m.in cheeseburger z serem czy klasyczny hamburger z mięsem, ale aktualnie w restauracjach możemy znaleźć propozycje również z innymi dodatkami np. z awokado. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na to danie z sosem, który nietypowo łączy w sobie mango i majonez.
Burger z sosem mango-majo
Składniki:
- 1 burger wołowy
- 100 gramów mango
- 2 łyżki majonezu
- pół papryczki chilli
- pół pęczka kolendry
- 1 pomidor
- 50 gramów rukoli
- 1 bułka
- 100 gramów ziemniaków
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Sos: Obierz mango i pokrój je w kostkę. Pokrój drobniutko chilli i posiekaj kolendrę. Dodaj do tego majonez, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
- Burger: Wyjmij mięso z opakowania i połóż je na rozgrzanym grillu. Smaż ok. 3-5 minut z każdej strony aż do zarumienienia.
- Bułkę przekrój na pół i połóż na ruszcie. Grilluj przez chwilę do zarumienienia.
- Pomidora pokrój w plastry.
- Spód bułki posmaruj sosem. Połóż na to rukolę, pomidora i mięso. Przykryj drugą częścią bułki. Dodatkowo możesz spiąć burgera wykałaczką
- Frytki: Ziemniaki wyszoruj, możesz je także obrać. Obgotuj przez 2 minuty we wrzącej wodzie. Wystudź i pokrój na frytki. Dodaj do nich sól i łyżkę oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 25 minut. Po 12 minutach otwórz piekarnik i obróć ziemniaki.