Burger z sosem mango-majo

on
burger
Burger z sosem mango-majo

Burger w amerykańskim stylu skusi niejednego fana fast-foodów. Istnieje wiele rodzajów burgerów, m.in cheeseburger z serem czy klasyczny hamburger z mięsem, ale aktualnie w restauracjach możemy znaleźć propozycje również z innymi dodatkami np. z awokado. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na to danie z sosem, który nietypowo łączy w sobie mango i majonez.

Burger z sosem mango-majo

Składniki:

  • 1 burger wołowy
  • 100 gramów mango
  • 2 łyżki majonezu
  • pół papryczki chilli
  • pół pęczka kolendry
  • 1 pomidor
  • 50 gramów rukoli
  • 1 bułka
  • 100 gramów ziemniaków
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Sos: Obierz mango i pokrój je w kostkę. Pokrój drobniutko chilli i posiekaj kolendrę. Dodaj do tego majonez, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  2. Burger: Wyjmij mięso z opakowania i połóż je na rozgrzanym grillu. Smaż ok. 3-5 minut z każdej strony aż do zarumienienia.
  3. Bułkę przekrój na pół i połóż na ruszcie. Grilluj przez chwilę do zarumienienia.
  4. Pomidora pokrój w plastry.
  5. Spód bułki posmaruj sosem. Połóż na to rukolę, pomidora i mięso. Przykryj drugą częścią bułki. Dodatkowo możesz spiąć burgera wykałaczką
  6. Frytki: Ziemniaki wyszoruj, możesz je także obrać. Obgotuj przez 2 minuty we wrzącej wodzie. Wystudź i pokrój na frytki. Dodaj do nich sól i łyżkę oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 25 minut. Po 12 minutach otwórz piekarnik i obróć ziemniaki.