Lato nieodłącznie kojarzy się przede wszystkim z uczuciem gorąca, które próbujemy za wszelką cenę zniwelować. Zazwyczaj oprócz chłodnych napoi sięgamy po pyszne lody. Co w przypadku gdy w pobliżu nie ma niczego zdrowego i równie smacznego? Przedstawiamy przepis na deser truskawkowy z białym ryżem i ciasteczkami zbożowymi, który pozwoli również na wykorzystanie sezonowych owoców.
Składniki na deser truskawkowy:
- 100 gramów ryżu białego Halina
- 250 mililitrów mleczka kokosowego
- 250 mililitrów wody
- 2 centymetry laski cynamonu
- 1 duża łyżka cukru
- szczypta soli
- 500 gramów truskawek
- 1 łyżka nasion chia
- 100 gramów pokruszonych ciasteczek zbożowych
Sposób przygotowania:
- W rondelku z przykrywką zagotowujemy ryż, mleko, wodę, cukier, sól i cynamon. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ryż będzie miękki i nabierze konsystencję puddingu. W razie potrzeby dodajemy więcej wody podczas gotowania.
- Nasiona chia moczymy w szklance wody przez 30 minut.
- Połowę truskawek miksujemy, a drugą połowę kroimy w ćwiartki.
- Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w naczyniach w których będziemy przygotowywać deser.
- Ryż po ugotowaniu studzimy i przekładamy do naczynek.
- Nasiona chia mieszamy z musem z truskawek. Dodajemy do deseru.
- Na koniec dekorujemy pokrojonymi truskawki.