Łosoś w cieście francuskim

on
Łosoś w cieście
Łosoś w cieście

Ryby na dobre zagościły na polskich stołach. Polacy coraz chętniej eksperymentują z tymi morskimi przysmakami, odkrywając wciąż nowe smaki. Równocześnie uzupełniają tym ważne składniki pokarmowe, bo ryby to źródło cennych aminokwasów, soli mineralnych i kwasów omega-3.  Dlatego warto wprowadzić je do swojej diety. Wspaniałym sposobem na to jest łosoś w cieście, który przypadnie do gustu nawet największym niejadkom.

Łosoś w cieście – francuski przysmak

Łosoś jest rybą niezwykle uniwersalną. Wyśmienicie smakuje zarówno smażony, duszony, pieczony, jak i grillowany. Można go podać w roli efektownej przystawki, a także jako bohatera dania głównego. Chociaż świetnie sprawdza się solo, niesamowicie będzie smakować też w towarzystwie innych składników. Szczególną popularnością cieszy się przede wszystkim łosoś w cieście, gdyż danie to zachwyca nie tylko różnorodnymi smakami, ale również szerokimi doznaniami teksturalnymi. Delikatne mięso ryby w połączeniu z chrupkim ciastem francuskim, aksamitnym szpinakiem i suszonymi pomidorkami to smakołyk, na widok którego aż ślinka cieknie!

Składniki

Sos

  • 200 g pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr

Farsz

  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 450 g szpinaku
  • 2 łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g sera ricotta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg fileta z łososia
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Przygotowanie

Posiekaj czosnek, chili i cebulę, a następnie lekko je podsmaż. Dodaj rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Do smaku dopraw łyżką Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr i gałką muszkatołową. Ostudź szpinak i wymieszaj go z serkiem ricotta oraz pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami.

Ryba

Usuń skórę z łososia i oczyść go z ości. Jego mięso posyp pozostałą częścią Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr. Rybę połóż na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego. Nad nią rozłóż szpinak. Później roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi ciasta. Na koniec zroluj ciasto. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut.

Sos

Pół cebuli pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Smaż na rozgrzanym oleju przez około minutę. Następnie odstaw patelnię z ognia i wlej 200 ml zimnej wody. Gotowy wywar połącz z Sosem do pieczenia jasnym Knorr. Starannie wymieszaj, by uniknąć grudek. Gotuj przez 5 minut, po czym zapraw śmietaną. Gotowym sosem udekoruj rybę.