Tradycyjny camembert z grilla

on
tradycyjny camembert z grilla
Tradycyjny camembert z grilla

O tym, że ser w każdej formie jest wspaniałym przysmakiem, wie każdy. Przedstawiamy przepis na tradycyjny camembert z grilla, który zachwyci podniebienia najbardziej wymagających smakoszy.
Przy wyborze produktu musimy pamiętać, że oryginalny, świeży camembert powinien mieć porowatą strukturę bez nacieków i barwę kremową wewnątrz. Ponadto musi być lekko sprężysty przy delikatnym naciskaniu. W przeciwnym razie przysmak może okazać się nieświeży, chociaż istnieją też tacy, według których taki ser smakuje jeszcze lepiej.

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na tradycyjny camembert z grilla:

  • 4 sery camembert
  • 4 łyżki sosu Hellmann‘s Tartar
  • 250 gramów rukoli
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego czosnkowo-ziołowego Knorr
  • 4 kromki chleba
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka włoskiej mieszanki ziół i przypraw z suszonymi pomidorami Knorr
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos. Wymieszaj oliwę z oliwek z sosem sałatkowym czosnkowo-ziołowym, sokiem z cytryny oraz łyżką wody.
  2. Zrób grzanki. Kromki chleba skrop oliwą z oliwek, a następnie posyp włoską mieszanką ziół i przypraw z suszonymi pomidorami.
  3. Camemberty grilluj z każdej strony przez około 3-4 minuty. Dopilnuj, aby podczas przewracania nie pękła serowa skórka. Grzanki również przysmaż na grillu.
  4. Gotową grzankę połóż na talerzu i nałóż na nią łyżkę sosu tatarskiego. Na to wszystko połóż ser. Posyp listkami rukoli oraz skrop sosem sałatkowym. Danie podawaj od razu po przyrządzeniu.