Pieczeń rzymska z jajkiem

on
Pieczeń rzymska z jajkiem

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 6

W czasie świąt Wielkanocnych pojawia się dylemat pt. „co  podać w charakterze dania głównego? „. Mamy dla ciebie przepis na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też bardzo efektownie wygląda.

Składniki

  • 800 g udźca z indyka bez kości
  • 1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego Knorr
  • 7 jajek
  • 2 kajzerki namoczone w mleku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g czarnych oliwek
  • 100 g sera feta

Sposób przygotowania

  1. Mięso drobiowe zmiel na grubych oczkach i wymieszaj z bułkami odciśniętymi z mleka.
  2. Do indyka dodaj łyżeczkę chili, przyprawę do mięsa mielonego Knorr, 2 jaja, posiekaną natkę pietruszki, oliwki pokrojone w plastry oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę. Dokładnie połącz składniki.
  3. Połowę farszu ułóż w formie do ciasta, najlepiej o wymiarach 27 cm x 12 cm, wyłożonej pergaminem. Na środku zrób nieduże wgłębienie. Następnie porozkładaj 5 jaj, ugotowanych na twardo i obranych. Całość zakryj resztą farszu.
  4. Postukaj pieczenią, upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 90 minut.