Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
- 50 g świeżego jarmużu
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego z gorczycą Knorr
- 3 pomidory suszone
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 15 g parmezanu lub innego twardego sera
- 60 ml oliwy z suszonych pomidorów
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Odetnij z liści jarmużu zgrubiałe łodygi. Pokrój pomidory na drobne kawałki, posiekaj czosnek i zetrzyj na tarce ser. Orzechy upraż na gorącej suchej patelni.
- Wrzuć wszystkie rozdrobnione składniki do kielicha blendera, wsyp orzeszki, wlej oliwę oraz sok z cytryny. Zmiksuj całość na gładką masę.
- Na koniec dodaj opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego z gorczycą i wymieszaj z pastą. Jeśli gęstość pesto będzie zbyt duża, możesz wlać do niego odrobinę oliwy.