Aby urozmaicić swoje grillowane przysmaki, możesz wykorzystać nieoczywisty składnik, jakim jest sos sojowy. To nie tylko przyprawa znana w kuchni azjatyckiej, ale także doskonały dodatek do bardziej tradycyjnych dań.
Kategoria: Przepisy
W dziale „Przepisy”znajdziesz niezwykłe inspiracje kulinarne, które przeniosą Cię w świat aromatycznych smaków i kulinarnych przygód. Nasza bogata kolekcja przepisów obejmuje dania na każdą okazję i dla każdego smaku.
Odkryj tajniki przygotowywania potraw z naszymi klarownymi instrukcjami i krok po kroku zdobądź umiejętności, które uczynią Twoje gotowanie niezapomnianym doświadczeniem. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero rozpoczynasz swoją kulinarną podróż, znajdziesz tu propozycje dostosowane do różnych poziomów zaawansowania.
Nasze przepisy to nie tylko lista składników i instrukcji. To opowieść o smaku, kreatywności i pasji do gotowania. Poznaj ciekawostki kulinarne, sprawdzone triki kuchenne i zaskakujące połączenia smakowe, które podbiją podniebienia Twoich gości.
Na stronie www.kulinareczka.pl w dziale „Przepisy” znajdziesz różnorodne propozycje kulinarne obejmujące:
- Dania główne: Zróżnicowane przepisy na dania mięsne, rybne, wegetariańskie i wegańskie. W tym potrawy kuchni światowej i tradycyjnej.
- Zupy i dania jednogarnkowe: Smaczne zupy, gulasze, czy risotto – szybkie i proste w przygotowaniu.
- Desery: Slodkie przysmaki, ciasta, ciasteczka, serniki i inne pyszności dla miłośników słodkości.
- Przekąski i dania na imprezę: Propozycje idealne na spotkania ze znajomymi, imprezy czy rodzinne uroczystości.
- Dania dla dzieci: Przepisy dostosowane do gusta i potrzeb najmłodszych, by jedzenie było dla nich radością.
- Fit i zdrowe dania: Opcje dla tych, którzy zwracają uwagę na zdrowy styl życia, dietę czy specjalne wymagania żywieniowe.
- Kuchnia krajów świata: Podróże kulinarne bez wychodzenia z domu – propozycje dań z różnych regionów świata.
Kuchnia sezonowa: Przepisy uwzględniające dostępność świeżych składników w danym sezonie.
Na Dzień Ojca – stek idealny!
Wielkimi krokami zbliża się Dzień Ojca. 23 czerwca to doskonała okazja, by zrobić tacie niespodziankę w postaci kulinarnej uczty. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie pysznego steku.
Zupa krem ze szparagów
Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów.
Sałatka wiosenna z jajkiem
Nadejście wiosny to idealny moment, w którym warto zadbać o swój codzienny jadłospis. Sklepy są pełne kolorowych i pysznych warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej.
Spożytkuj czas w domu – przygotuj wiosenne menu z najbliższymi
Mamy wiosnę, a to dobry moment na wprowadzenie modyfikacji i urozmaicenie naszego codziennego menu. Zwłaszcza teraz – gdy eksperci ze wzmożoną siłą alarmują, jak ważna dla zdrowia i odporności jest zbilansowana dieta, oparta na warzywach oraz owocach.
Proziaki z masłem czosnkowym
Składniki: Masło czosnkowe 1 ząbek czosnku 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki ¼-½ łyżeczki soli Proziaki 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu 400 g kefiru lub 400 g zsiadłego mleka 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania: Masło czosnkowe 1. Do naczynia miksującego…
Długo pieczone żeberka w aromatycznym sosie podane na puree kalafiorowym z palonym masłem
Żeberka można przygotować na wiele sposobów i podać je w towarzystwie różnych dodatków. Długo pieczone żeberka w aromatycznym sosie podane na puree kalafiorowym z palonym masłem to sposób na prawdziwą ucztę.
Od placuszków do miniaturowych ciast, czyli krótka historia muffinek
Czekoladowe, owocowe, warzywne, z lukrem, z posypką – każda odsłona muffinek potrafi zachwycić. Jedni uwielbiają je jako pięknie udekorowane, słodkie przekąski, a inni preferują bardziej wytrawne i mniej kaloryczne wersje słynnych babeczek. Pod koniec marca obchodziliśmy Dzień Muffina. Przypominamy historię jednego z najpopularniejszych deserów na świecie.
Ciasto z jabłkami i cynamonem
Nic tak nie cieszy jak gotowanie w gronie rodzinnym. Przed Wami prosty przepis na szarlotkę z cynamonem, do której przygotowania warto zaangażować też dzieci.
Przepis na aromatyczne ciasteczka owsiane z miodem i śliwkami
Wspólne pieczenie to wspaniały pomysł na atrakcyjne spędzenie czasu razem z dzieckiem. Kulinarna przygoda, tworzenie a potem zajadanie zdrowych przekąsek to przecież prawdziwa frajda dla każdego malucha.
Jak stosować post przerywany? Justyna Mizera odpowiada autorskimi przepisami
Dieta okienkowa – pozwól odpocząć układowi pokarmowemu, zyskaj więcej energii i chudnij
Bruschetty z kabanosami i mozzarellą
Szukasz przepisu na szybką kolację lub przekąskę w ciągu dnia? Spróbuj bruschetty!
Kuchnia zero waste, czyli jak gotować, żeby nie marnować jedzenia i pieniędzy
Jak sprytnie wykorzystywać wszelkie resztki, by tchnąć w nie nowe, kulinarne życie i odkrywać nieznane horyzonty smaku?
Zupa grzybowo-owocowa
Sezon na grzybobranie rozpoczęty! Zdobycze z bardzo smakowitymi efektami można wykorzystać m.in. w zupach. Co powiecie na zupę grzybowo-owocową?
Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną
Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Można ją jeść w różnych postaciach – a dziś przygotujemy ją w formie aromatycznych chrupiących placków.
Muffinki makaranowe
Początek jesieni to idealny moment na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, przeorganizowanie domowego jadłospisu oraz rozpoczęcie pozytywnych zmian w naszej diecie. Co powiecie na muffinki makaranowe?
Top 5 pomysłów na potrawy z majonezem
Polski majonez sałatkowy króluje na naszych stołach nie tylko w Wielkanoc! To jeden z najchętniej dodawanych do potraw dodatków. Charakterystyczny smak pasuje do większości przekąsek. Niestety, majonezy to bardzo kaloryczne sosy; dodawaj je do tych potraw, z którymi będą współgrały najlepiej. Jakie potrawy z majonezem warto przygotować na imprezę lub rodzinne spotkanie? Tradycyjna sałatka z…
Naturalne batoniki bakaliowe z płatkami
Zdrowe słodycze przygotowane w domu to kulinarny hit, który sprawdzi się w codziennym menu każdego małego i dużego łakomczucha. Przedstawiamy propozycję na lekkie batoniki bakaliowe z bananami.
Żółta marmolada z marchewek
Przedstawiamy przepis na rarytas z posmakiem pomarańczy. Szybki i prosty w przygotowaniu może stać się ulubionym przysmakiem naszych dzieci!
Konfitura z czerwonej cebuli
Konfitura z cebuli to doskonały dodatek to dań mięsnych, wędlin czy pasztetów, a jej przygotowanie nie jest trudne.
Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami
Babie lato w kuchni. To już ostatnia szansa na letnie posiłki – wykorzystaj ją!
Back to school – Kolorowe trójkąciki
Wrzesień to czas, kiedy uczniowie wracają do szkół, a mamy do codziennych, „okołoszkolnych” obowiązków. Jednym z nich jest szykowanie drugiego śniadania.
Back to school – Domowe bułeczki z parówką i sezamem
Zdrowe i pożywne drugie śniadanie nie powinno składać się z tzw. zapychaczy, czyli słodkich bułek czy batoników, które tylko dostarczają pustych kalorii. Co zatem zapakować maluchowi do plecaka, by miał energię na cały dzień?
Sałata z brzoskwiniami BBQ
Wśród kiełbas i różnorakich marynowanych mięs coraz częściej układamy warzywa, sery czy pieczywo.
Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii
Lato w pełni – podobnie jak sezon grillowy. Sprzyja temu czas wakacyjno-urlopowy, w trakcie którego nie musimy czekać do weekendu na ogródkowe biesiadowanie przy rozgrzanym ruszcie.
Chatka łososiowo-szpinakowa
Planujesz kolację dla bliskim i brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowe danie? W roli kulinarnego gwoździa menu idealnie odnajdzie się Chatka szpinakowo-łososiowa. Danie to nie tylko prezentuje się efektownie, ale też jest wyjątkowo smaczne. Spróbujcie, a nie pożałujecie!