Galaretka z czerwonej herbaty

Mimo że czerwona herbata nie jest tak popularna jak czarna czy zielona, ma szereg wyjątkowych właściwości, dla których warto choć raz jej spróbować.

Warstwowa sałatka

Warstwowa sałatka to idealne rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych, którzy przy natłoku obowiązków, często zapominają o systematycznym spożywaniu posiłków.

Kolorowe warzywa z dipem sojowo-oliwkowym z grilla

Aby urozmaicić swoje grillowane przysmaki, możesz wykorzystać nieoczywisty składnik, jakim jest sos sojowy. To nie tylko przyprawa znana w kuchni azjatyckiej, ale także doskonały dodatek do bardziej tradycyjnych dań.

Na Dzień Ojca – stek idealny!

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Ojca. 23 czerwca to doskonała okazja, by zrobić tacie niespodziankę w postaci kulinarnej uczty. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie pysznego steku.

Zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów.

Sałatka wiosenna z jajkiem

Nadejście wiosny to idealny moment, w którym warto zadbać o swój codzienny jadłospis. Sklepy są pełne kolorowych i pysznych warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej.

Proziaki z masłem czosnkowym

Składniki: Masło czosnkowe 1 ząbek czosnku 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki ¼-½ łyżeczki soli Proziaki 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu 400 g kefiru lub 400 g zsiadłego mleka 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania: Masło czosnkowe 1. Do naczynia miksującego…

Od placuszków do miniaturowych ciast, czyli krótka historia muffinek

Czekoladowe, owocowe, warzywne, z lukrem, z posypką – każda odsłona muffinek potrafi zachwycić. Jedni uwielbiają je jako pięknie udekorowane, słodkie przekąski, a inni preferują bardziej wytrawne i mniej kaloryczne wersje słynnych babeczek. Pod koniec marca obchodziliśmy Dzień Muffina. Przypominamy historię jednego z najpopularniejszych deserów na świecie.

Ciasto z jabłkami i cynamonem

Nic tak nie cieszy jak gotowanie w gronie rodzinnym. Przed Wami prosty przepis na szarlotkę z cynamonem, do której przygotowania warto zaangażować też dzieci.

Zupa grzybowo-owocowa

Sezon na grzybobranie rozpoczęty! Zdobycze z bardzo smakowitymi efektami można wykorzystać m.in. w zupach. Co powiecie na zupę grzybowo-owocową?

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Można ją jeść w różnych postaciach – a dziś przygotujemy ją w formie aromatycznych chrupiących placków.

Muffinki makaranowe

Początek jesieni to idealny moment na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, przeorganizowanie domowego jadłospisu oraz rozpoczęcie pozytywnych zmian w naszej diecie. Co powiecie na muffinki makaranowe?

Top 5 pomysłów na potrawy z majonezem

Polski majonez sałatkowy króluje na naszych stołach nie tylko w Wielkanoc! To jeden z najchętniej  dodawanych do potraw dodatków. Charakterystyczny smak pasuje do większości przekąsek. Niestety, majonezy to bardzo kaloryczne sosy; dodawaj je do tych potraw, z którymi będą współgrały najlepiej. Jakie potrawy z majonezem warto przygotować na imprezę lub rodzinne spotkanie? Tradycyjna sałatka z…

Naturalne batoniki bakaliowe z płatkami

Zdrowe słodycze przygotowane w domu to kulinarny hit, który sprawdzi się w codziennym menu każdego małego i dużego łakomczucha. Przedstawiamy propozycję na lekkie batoniki bakaliowe z bananami.

Żółta marmolada z marchewek

Przedstawiamy przepis na rarytas z posmakiem pomarańczy. Szybki i prosty w przygotowaniu może stać się ulubionym przysmakiem naszych dzieci!

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z cebuli to doskonały dodatek to dań mięsnych, wędlin czy pasztetów, a jej przygotowanie nie jest trudne.

Back to school – Kolorowe trójkąciki

Wrzesień to czas, kiedy uczniowie wracają do szkół, a mamy do codziennych, „okołoszkolnych” obowiązków. Jednym z nich jest szykowanie drugiego śniadania.

Back to school – Domowe bułeczki z parówką i sezamem

Zdrowe i pożywne  drugie śniadanie nie powinno składać się z tzw. zapychaczy, czyli słodkich bułek czy batoników, które tylko dostarczają pustych kalorii. Co zatem zapakować maluchowi do plecaka, by miał energię na cały dzień?