Kolorowe warzywa z dipem sojowo-oliwkowym z grilla

Aby urozmaicić swoje grillowane przysmaki, możesz wykorzystać nieoczywisty składnik, jakim jest sos sojowy. To nie tylko przyprawa znana w kuchni azjatyckiej, ale także doskonały dodatek do bardziej tradycyjnych dań.

Na Dzień Ojca – stek idealny!

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Ojca. 23 czerwca to doskonała okazja, by zrobić tacie niespodziankę w postaci kulinarnej uczty. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie pysznego steku.

Zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów.

Sałatka wiosenna z jajkiem

Nadejście wiosny to idealny moment, w którym warto zadbać o swój codzienny jadłospis. Sklepy są pełne kolorowych i pysznych warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej.

Proziaki z masłem czosnkowym

Składniki: Masło czosnkowe 1 ząbek czosnku 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki ¼-½ łyżeczki soli Proziaki 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu 400 g kefiru lub 400 g zsiadłego mleka 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania: Masło czosnkowe 1. Do naczynia miksującego…

Od placuszków do miniaturowych ciast, czyli krótka historia muffinek

Czekoladowe, owocowe, warzywne, z lukrem, z posypką – każda odsłona muffinek potrafi zachwycić. Jedni uwielbiają je jako pięknie udekorowane, słodkie przekąski, a inni preferują bardziej wytrawne i mniej kaloryczne wersje słynnych babeczek. Pod koniec marca obchodziliśmy Dzień Muffina. Przypominamy historię jednego z najpopularniejszych deserów na świecie.

Ciasto z jabłkami i cynamonem

Nic tak nie cieszy jak gotowanie w gronie rodzinnym. Przed Wami prosty przepis na szarlotkę z cynamonem, do której przygotowania warto zaangażować też dzieci.

Zupa grzybowo-owocowa

Sezon na grzybobranie rozpoczęty! Zdobycze z bardzo smakowitymi efektami można wykorzystać m.in. w zupach. Co powiecie na zupę grzybowo-owocową?

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Można ją jeść w różnych postaciach – a dziś przygotujemy ją w formie aromatycznych chrupiących placków.

Muffinki makaranowe

Początek jesieni to idealny moment na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, przeorganizowanie domowego jadłospisu oraz rozpoczęcie pozytywnych zmian w naszej diecie. Co powiecie na muffinki makaranowe?

Top 5 pomysłów na potrawy z majonezem

Polski majonez sałatkowy króluje na naszych stołach nie tylko w Wielkanoc! To jeden z najchętniej  dodawanych do potraw dodatków. Charakterystyczny smak pasuje do większości przekąsek. Niestety, majonezy to bardzo kaloryczne sosy; dodawaj je do tych potraw, z którymi będą współgrały najlepiej. Jakie potrawy z majonezem warto przygotować na imprezę lub rodzinne spotkanie? Tradycyjna sałatka z…

Naturalne batoniki bakaliowe z płatkami

Zdrowe słodycze przygotowane w domu to kulinarny hit, który sprawdzi się w codziennym menu każdego małego i dużego łakomczucha. Przedstawiamy propozycję na lekkie batoniki bakaliowe z bananami.

Żółta marmolada z marchewek

Przedstawiamy przepis na rarytas z posmakiem pomarańczy. Szybki i prosty w przygotowaniu może stać się ulubionym przysmakiem naszych dzieci!

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z cebuli to doskonały dodatek to dań mięsnych, wędlin czy pasztetów, a jej przygotowanie nie jest trudne.

Back to school – Kolorowe trójkąciki

Wrzesień to czas, kiedy uczniowie wracają do szkół, a mamy do codziennych, „okołoszkolnych” obowiązków. Jednym z nich jest szykowanie drugiego śniadania.

Back to school – Domowe bułeczki z parówką i sezamem

Zdrowe i pożywne  drugie śniadanie nie powinno składać się z tzw. zapychaczy, czyli słodkich bułek czy batoników, które tylko dostarczają pustych kalorii. Co zatem zapakować maluchowi do plecaka, by miał energię na cały dzień?

Chatka łososiowo-szpinakowa

Planujesz kolację dla bliskim i brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowe danie? W roli kulinarnego gwoździa menu idealnie odnajdzie się Chatka szpinakowo-łososiowa. Danie to nie tylko prezentuje się efektownie, ale też jest wyjątkowo smaczne. Spróbujcie, a nie pożałujecie!