Wegeburger na bazie kalafiora i komosy ryżowej będzie idealnie komponował się z sosem z dodatkiem czosnku, orzeszków pinii i świeżej bazylii. Całość dania zamkną nasze ulubione dodatki tj. ogórek, pomidory lub sałata.
Składniki na 8 wegeburgerów:
- 8 bułek do hamburgerów
- 1 kalafior
- ¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¾ szklanki bułki tartej
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na mieszankę przypraw:
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
Składniki na sos:
- 100 g majonezu
- 30 g jogurtu greckiego
- 1-2 ząbki czosnku
- 20 g startego parmezanu
- 20 g orzeszków pinii
- 1 pęczek świeżej bazylii
Dodatki do burgera:
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- 8 liści sałaty
Sposób przygotowania wegeburgera z kalafiorem:
- Rozgrzej piekarnik do 180* C. Kalafiora pokrój w większe różyczki i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kalafiora polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw.
- Całość piecz 20-30 minut aż kalafior będzie bardziej miękki i delikatnie zarumieniony.
- W czasie, kiedy kalafior się piecze, ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po upieczeniu wyjmij kalafiora z piekarnika i przestudź.
- Zblenduj kalafior w taki sposób, aby pozostały małe kawałki (nie może być to puree).
- Przełóż kalafiora do miski, dodaj ugotowaną komosę, pozostałe przyprawy, jajka skrobię i bułkę tartą.
- Z przygotowanej masy uformuj kotleciki (wyjdzie 8-10 kotletów). Jeśli całość będzie zbyt kleista, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
- Rozgrzej grilla i smaż burgery ok. 6-8 minut.
- Składniki sosu (oprócz majonezu) umieść w blenderze i zmiksuj na jednolity sos, a następnie dodaj majonez i wymieszaj. Na koniec dopraw solą.
- Przygotuj burgery. Przekrój bułki, posmaruj sosem, dodaj kotlet, ułóż sałatę, pomidora i ogórka.
Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz dodać jeszcze nieco papryczek jalapeno.