Wegeburger z kalafiora

on
wegeburger
Wegeburger z kalafiora

Wegeburger na bazie kalafiora i komosy ryżowej będzie idealnie komponował się z sosem z dodatkiem czosnku, orzeszków pinii i świeżej bazylii. Całość dania zamkną nasze ulubione dodatki tj. ogórek, pomidory lub sałata.

Składniki na 8 wegeburgerów:

  • 8 bułek do hamburgerów
  • 1 kalafior
  • ¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na mieszankę przypraw:

  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego

Składniki na sos:

  • 100 g majonezu
  • 30 g jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 20 g startego parmezanu
  • 20 g orzeszków pinii
  • 1 pęczek świeżej bazylii

Dodatki do burgera:

  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • 8 liści sałaty

Sposób przygotowania wegeburgera z kalafiorem:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180* C. Kalafiora pokrój w większe różyczki i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Kalafiora polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw.
  3. Całość piecz 20-30 minut aż kalafior będzie bardziej miękki i delikatnie zarumieniony.
  4. W czasie, kiedy kalafior się piecze, ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Po upieczeniu wyjmij kalafiora z piekarnika i przestudź.
  6. Zblenduj kalafior w taki sposób, aby pozostały małe kawałki (nie może być to puree).
  7. Przełóż kalafiora do miski, dodaj ugotowaną komosę, pozostałe przyprawy, jajka skrobię i bułkę tartą.
  8. Z przygotowanej masy uformuj kotleciki (wyjdzie 8-10 kotletów). Jeśli całość będzie zbyt kleista, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
  9. Rozgrzej grilla i smaż burgery ok. 6-8 minut.
  10. Składniki sosu (oprócz majonezu) umieść w blenderze i zmiksuj na jednolity sos, a następnie dodaj majonez i wymieszaj. Na koniec dopraw solą.
  11. Przygotuj burgery. Przekrój bułki, posmaruj sosem, dodaj kotlet, ułóż sałatę, pomidora i ogórka.

Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz dodać jeszcze nieco papryczek jalapeno.