Naleśniki z białą kaszą gryczaną i grzybami

naleśniki z białą kaszą gryczaną
Naleśniki z białą kaszą gryczaną i grzybami

Naleśniki z białą kaszą gryczaną i grzybami to idealny pomysł na obiad z wykorzystaniem leśnych darów jesieni. Grzyby zalegają dłużej w organizmie człowieka niż inne produkty ze względu na to, że zawierają chitynę. Nie oznacza to jednak, że są dla nas bezwartościowe. Zawierają wiele cennych aminokwasów oraz składników mineralnych takich jak: wapń, selen, fosfor, potas, miedź, cynk, jod czy mangan

Naleśniki z białą kaszą gryczaną i grzybami

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego masła

Farsz:

  • 200 gramów kaszy gryczanej białej (np. marki Halina)
  • 1 cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Grzyby namoczyć i ugotować. Wystudzić i drobno posiekać.
2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać czosnek oraz grzyby i dalej smażyć przez 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Przygotować naleśniki – wszystkie składniki wymieszać, a następnie smażyć kilka minut aż się zarumienią.
5. Naleśniki napełnić gotowym farszem. Podawać na ciepło.