Naleśniki z białą kaszą gryczaną i grzybami to idealny pomysł na obiad z wykorzystaniem leśnych darów jesieni. Grzyby zalegają dłużej w organizmie człowieka niż inne produkty ze względu na to, że zawierają chitynę. Nie oznacza to jednak, że są dla nas bezwartościowe. Zawierają wiele cennych aminokwasów oraz składników mineralnych takich jak: wapń, selen, fosfor, potas, miedź, cynk, jod czy mangan
Naleśniki z białą kaszą gryczaną i grzybami
Składniki:
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 3 łyżki roztopionego masła
Farsz:
- 200 gramów kaszy gryczanej białej (np. marki Halina)
- 1 cebula posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Grzyby namoczyć i ugotować. Wystudzić i drobno posiekać.
2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać czosnek oraz grzyby i dalej smażyć przez 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Przygotować naleśniki – wszystkie składniki wymieszać, a następnie smażyć kilka minut aż się zarumienią.
5. Naleśniki napełnić gotowym farszem. Podawać na ciepło.