Jak dbać o piekarnik parowy?

W dzisiejszych czasach, kiedy zdrowe odżywianie i nowoczesne technologie stają się coraz bardziej istotne w naszym życiu, piekarniki parowe, takie jak model SteamBoost 800 od Electrolux, zyskują na popularności. Ich zaawansowane funkcje pozwalają na przygotowanie zdrowych i smacznych potraw, zachowując przy tym wartości odżywcze i naturalną wilgotność. Aby jednak przez długie lata cieszyć się pełnią…

Panierowane krążki kałamarnicy na ostro

Spożywane regularnie morskie przysmaki korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Śródziemnomorska dieta może wspomóc właściwą pracę serca, również nie obciąża nadmiernie wątroby. Kalmary to przysmaki bogate w selen oraz witaminy. Podane jako przekąska, obiad lub kolacja zachwycą gości i domowników, a także przekonają do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Warto także wspomnieć, że kalmary…

Śniadanie z parówkami na trzy sposoby

Parówka to wędlina bardzo popularna i chętnie jedzona, szczególnie przez dzieci. Najczęściej podawana jest w formie gotowanej, ale niekiedy warto dla odmiany przygotować ją w nieco inny sposób i zaskoczyć domowników lub gości. Sprawdźcie nasze propozycje!

Kociołek piknikowy – idealne danie na integrację!

Wesołe biesiady przy ognisku, na łonie natury w gronie rodziny i przyjaciół lubi każdy. To okazja do rozmów, zabawy i odpoczynku. Takie spotkania można połączyć ze wspólnym przygotowaniem smacznego i pożywnego posiłku, który zasmakuje wszystkim. Zamiast typowej kiełbaski z grilla możemy zaskoczyć towarzystwo pysznym daniem przyrządzonym w kociołku. Składniki: ok. ½ kg Kiełbasy głogowskiej Dobrowolscy,…

Tortilla de patatas – ziemniaki po hiszpańsku

W Polsce zarówno ziemniaki, jak i jajka nie są tak drogie, jak w Hiszpanii. W barach tapas, serwującychprzystawki, dania z ziemniakami (i jajkami też) są dużo droższe od tych z owocami morza! Dlategowykorzystujmy ziemniaki w naszej kuchni na różne sposoby. Tortilla de patatas to świetna przystawka.Podaję przepis na malutką patelnię, o średnicy 8 cm. Jeżeli…

Patatas bravas, czyli ziemniaki po katalońsku

Ziemniaki w patatas bravas są chrupiące i aromatyczne. W Polsce mamy dużą tradycję smażonychziemniaków, jednak warto sięgnąć po ten fit przepis – pozbywamy się oleju ze smażenia i cieszymyciekawym smakiem dzięki dodatkowi papryki. W Katalonii, w zależności od baru, do patatas bravasdostaniemy majonez albo inny domowy, pyszny sos. Jeżeli zależy nam na niskiej kaloryczności dania,sięgnijmy…

Ziemniaki z szafranem

Jeżeli ktoś kiedykolwiek zetknął się z przepisami kuchni francuskiej, to wie, że ich głównym składnikiemjest masło. W tej francuskiej zapiekance masłem „tylko” smaruje się formę do pieczenia. Sekret smakupotrawy tkwi bowiem w rosole, w którym pieką się plasterki ziemniaczane. Choć zanurzone będą w rosole, do tej potrawy wybieramy ziemniaki nadające się do pieczenia. Składniki (4 porcje):…

Domowe chipsy – zdrowsza alternatywa słonych przekąsek

,,Proponuję chipsy bez dodatków, pieczone w piekarniku, zamiast smażenia w głębokim tłuszczu. Jest sporo pracy przy ich przygotowywaniu, ale warto poświęcić na to czas, by cieszyć się wspaniałym smakiem. Wybieramy ziemniaki nadające się do pieczenia – mają inną zawartość skrobi i dużo lepiej znoszą taką obróbkę. Danie pozostanie fit, jeśli nie dodamy do niego tłustych sosów.” – radzi…

Pieczone frytki, czyli fit przekąska z ziemniaków

Pieczenie ziemniaków na frytki, zamiast smażenia, pozwala w znaczący sposób zredukować ilość tłuszczu potrzebną do ich przygotowania. Frytki najlepiej podawać z ketchupem lub fit sosem – ten na bazie majonezu zastąpmy jogurtem naturalnym lub greckim. Dodając odrobinę soli i przyprawę curry,otrzymamy pyszny sos. Frytki staną się eleganckim daniem, gdy posypiemy je płatkami soli – mała zmiana, a zarówno…

Margarita – popularny drink karnawałowy

Margarita – przygotowywana z tequili, limonki i triple sec Aby przygotować Margaritę potrzebujesz: 2 oz (60 ml) tequili 1 oz (30 ml) soku z limonki 1/2 oz (15 ml) triple sec Cukier trzcinowy do posypania brzegów kieliszka Sposób przygotowania: Posyp brzegi kieliszka cukrem trzcinowym W shakerze zmieszaj tequilę, sok z limonki i triple sec Wypełnij…

Karnawałowy wystrój stołu

Aby ozdobić stół na karnawał, można użyć różnych akcesoriów i dekoracji, takich jak: balony w kolorach tęczy, serpentyny, kaskady z confetti, korony karnawałowe, kolorowe serwetki, talerze i kubki z motywami karnawałowymi, a także świeczki i świecidełka. Można również dodać elementy związane z motywem przewodnim imprezy, np. jeśli jest to bal maskowy, to można postawić na…

Gdzie sprawdza się pakowanie próżniowe?

 Zostały ci resztki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić? Chcesz przygotować małe porcje posiłków na cały tydzień? A może planujesz nauczyć się gotować metodą sous-vide? W każdym z tych przypadków sprawdzi się zgrzewarka próżniowa. Pakowanie próżniowe to szybki i prosty sposób na bezpieczne przechowywanie żywności. Pozwala nie tylko przez wiele miesięcy zachować…

Przepis na sałatkę warstwową z szynką

Tradycyjna, smaczna, efektowna – sałatka warstwowa z szynką Okres karnawału celebrujemy zwykle w gronie przyjaciół przy suto zastawionym stole. Dlatego dokładamy starań, aby to, co jemy było nie tylko smaczne, ale również spektakularnie wyglądało. Czym wyróżnia się sałatka warstwowa? Daniem, które łączy obie te cechy jest sałatka warstwowa. Ten rodzaj zimnej przekąski sporządzany jest z…

Karnawałowa sałatka taco w miseczce z tortilli

Czas karnawałowych zabaw trwa na dobre! Poza ciekawymi potrawami, warto zaskoczyć swoich gości także nietuzinkowym sposobem ich podania. Świetnie sprawdzi się tu sałatka taco w miseczce z tortilli! Jest nie tylko lekka i zdrowa, ale też bardzo efektownie się prezentuje. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2 żółte papryki…

Tarta z boczkiem, pomidorem i serem – sycące danie z twistem

  Jeśli macie ochotę na większy posiłek, spróbujcie nowej, wytrawnej wersji tarty. Tym razem w towarzystwie aromatycznego boczku, sera i pomidora. Tarta z boczkiem to sycąca i apetyczna pozycja, idealna na spotkania ze znajomymi, czy rodziną. Składniki na ciasto: · 200 g mąki · 100 g masła ekstra Łaciate · pół szklanki wody · szczypta…

Kieliszki do wina – przegląd szkła marki KROSNO

Szukając eleganckich kieliszków do wina, na pewno nie pozostaniesz obojętny względem produktów marki KROSNO. Firma zajmuje się projektowaniem i wykonywaniem wyjątkowej zastawy stołowej ze szkła, która odznacza się bardzo efektownym, ponadczasowym designem. Każdy miłośnik piękna zwróci uwagę na detale, dopasowując któryś z zestawów do swoich indywidualnych preferencji i oczekiwań. KROSNO – największy polski producent szkła…

Orientalne szaszłyki z warzywami

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre! W poszukiwaniu pomysłów na oryginalne potrawy, które przygotujecie na ruszcie warto zwrócić uwagę na orientalne smaki! Dostępne na rynku mięsa w gotowej marynacie pozwolą na błyskawiczne przygotowanie smakowitych dań, np. szaszłyków z warzywami, które zachwycą wszystkich domowników i gości zgromadzonych podczas grillowej uczty. Składniki: 500 g mięso na szaszłyki…

Marokańskie klopsiki z kaszą kuskus

Marokańska kuchnia to przede wszystkim aromatyczne potrawy, bogata selekcja wyselekcjonowanych ziół, naturalne składniki najwyższej jakości i cieszące podniebienia połączenia smakowe. Danie w północnoafrykańskim klimacie da się jednak łatwo przyrządzić także w polskiej kuchni. Na pożywny obiad w tym stylu wspaniale sprawdzą się marokańskie klopsiki z kaszą kuskus. Zobacz także: Aromatyczne wegetariańskie zielone curry z ryżem…

Ciekawy przepis na chleb

Dobry przepis na chleb to skarb w niejednym domu. Coraz częściej odchodzimy od niskiej jakości pieczywa marketowego, stawiając na domowe pieczenie chleba. Niezależnie od tego, czy poszukujesz czegoś na drugie śniadanie czy interesuje cię jeszcze ciepły pyszny chlebek z chrupiącą skórką idealny na leniwy poranek, to łatwiejsze niż myślisz. Skorzystaj z poniższych porad i receptury…

Zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów.

Back to school – Kolorowe trójkąciki

Wrzesień to czas, kiedy uczniowie wracają do szkół, a mamy do codziennych, „okołoszkolnych” obowiązków. Jednym z nich jest szykowanie drugiego śniadania.