Margarita – popularny drink karnawałowy

Margarita – przygotowywana z tequili, limonki i triple sec Aby przygotować Margaritę potrzebujesz: 2 oz (60 ml) tequili 1 oz (30 ml) soku z limonki 1/2 oz (15 ml) triple sec Cukier trzcinowy do posypania brzegów kieliszka Sposób przygotowania: Posyp brzegi kieliszka cukrem trzcinowym W shakerze zmieszaj tequilę, sok z limonki i triple sec Wypełnij…

Karnawałowy wystrój stołu

Aby ozdobić stół na karnawał, można użyć różnych akcesoriów i dekoracji, takich jak: balony w kolorach tęczy, serpentyny, kaskady z confetti, korony karnawałowe, kolorowe serwetki, talerze i kubki z motywami karnawałowymi, a także świeczki i świecidełka. Można również dodać elementy związane z motywem przewodnim imprezy, np. jeśli jest to bal maskowy, to można postawić na…

Gdzie sprawdza się pakowanie próżniowe?

 Zostały ci resztki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić? Chcesz przygotować małe porcje posiłków na cały tydzień? A może planujesz nauczyć się gotować metodą sous-vide? W każdym z tych przypadków sprawdzi się zgrzewarka próżniowa. Pakowanie próżniowe to szybki i prosty sposób na bezpieczne przechowywanie żywności. Pozwala nie tylko przez wiele miesięcy zachować…

Przepis na sałatkę warstwową z szynką

Tradycyjna, smaczna, efektowna – sałatka warstwowa z szynką Okres karnawału celebrujemy zwykle w gronie przyjaciół przy suto zastawionym stole. Dlatego dokładamy starań, aby to, co jemy było nie tylko smaczne, ale również spektakularnie wyglądało. Czym wyróżnia się sałatka warstwowa? Daniem, które łączy obie te cechy jest sałatka warstwowa. Ten rodzaj zimnej przekąski sporządzany jest z…

Karnawałowa sałatka taco w miseczce z tortilli

Czas karnawałowych zabaw trwa na dobre! Poza ciekawymi potrawami, warto zaskoczyć swoich gości także nietuzinkowym sposobem ich podania. Świetnie sprawdzi się tu sałatka taco w miseczce z tortilli! Jest nie tylko lekka i zdrowa, ale też bardzo efektownie się prezentuje. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2 żółte papryki…

Tarta z boczkiem, pomidorem i serem – sycące danie z twistem

  Jeśli macie ochotę na większy posiłek, spróbujcie nowej, wytrawnej wersji tarty. Tym razem w towarzystwie aromatycznego boczku, sera i pomidora. Tarta z boczkiem to sycąca i apetyczna pozycja, idealna na spotkania ze znajomymi, czy rodziną. Składniki na ciasto: · 200 g mąki · 100 g masła ekstra Łaciate · pół szklanki wody · szczypta…

Kieliszki do wina – przegląd szkła marki KROSNO

Szukając eleganckich kieliszków do wina, na pewno nie pozostaniesz obojętny względem produktów marki KROSNO. Firma zajmuje się projektowaniem i wykonywaniem wyjątkowej zastawy stołowej ze szkła, która odznacza się bardzo efektownym, ponadczasowym designem. Każdy miłośnik piękna zwróci uwagę na detale, dopasowując któryś z zestawów do swoich indywidualnych preferencji i oczekiwań. KROSNO – największy polski producent szkła…

Orientalne szaszłyki z warzywami

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre! W poszukiwaniu pomysłów na oryginalne potrawy, które przygotujecie na ruszcie warto zwrócić uwagę na orientalne smaki! Dostępne na rynku mięsa w gotowej marynacie pozwolą na błyskawiczne przygotowanie smakowitych dań, np. szaszłyków z warzywami, które zachwycą wszystkich domowników i gości zgromadzonych podczas grillowej uczty. Składniki: 500 g mięso na szaszłyki…

Marokańskie klopsiki z kaszą kuskus

Marokańska kuchnia to przede wszystkim aromatyczne potrawy, bogata selekcja wyselekcjonowanych ziół, naturalne składniki najwyższej jakości i cieszące podniebienia połączenia smakowe. Danie w północnoafrykańskim klimacie da się jednak łatwo przyrządzić także w polskiej kuchni. Na pożywny obiad w tym stylu wspaniale sprawdzą się marokańskie klopsiki z kaszą kuskus. Zobacz także: Aromatyczne wegetariańskie zielone curry z ryżem…

Ciekawy przepis na chleb

Dobry przepis na chleb to skarb w niejednym domu. Coraz częściej odchodzimy od niskiej jakości pieczywa marketowego, stawiając na domowe pieczenie chleba. Niezależnie od tego, czy poszukujesz czegoś na drugie śniadanie czy interesuje cię jeszcze ciepły pyszny chlebek z chrupiącą skórką idealny na leniwy poranek, to łatwiejsze niż myślisz. Skorzystaj z poniższych porad i receptury…

Zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów.

Back to school – Kolorowe trójkąciki

Wrzesień to czas, kiedy uczniowie wracają do szkół, a mamy do codziennych, „okołoszkolnych” obowiązków. Jednym z nich jest szykowanie drugiego śniadania.

Crostata idealna według Matteo Brunetti

Crostata to łatwe do wykonania i pyszne włoskie ciasto. Można je nadziewać wszystkim, co lubimy: owocami, ricottą czy kremem czekoladowym. Matteo Brunetti podaje swój rodzinny przepis na idealny deser.

Smaki Francji w desce serów

Francja od zawsze kojarzona jest z niezwykłą tradycją kulinarną. Obejmuje ona nie tylko różnorodne, znane na całym świecie potrawy, ale także sposób ich serwowania i celebrację we wspólnym gronie.

Propozycje na domowe desery z owocami

Deser to dla miłośników słodyczy element, którego nie może zabraknąć po spożyciu posiłku, szczególnie po obiedzie. To co pyszne, słodkie i rozpływające się w ustach wcale nie musi być kaloryczne i niezdrowe. Idealną alternatywą dla batonów, ciastek czy drożdżówek są domowe desery z owocami. To szybki sposób na pyszną fit przekąskę!

Źródło zdrowia, urody i… szczęścia? Jedz letnie warzywa i owoce!

Sezon letni obfituje w dorodne, smaczne warzywa i soczyste owoce. To najlepszy czas, aby zrezygnować z ciężkich potraw na rzecz lekkich i prostych w przygotowaniu dań. Surowe, gotowane, pieczone czy grillowane – polskie warzywa i owoce smakują doskonale pod każdą postacią. O ciekawych sposobach ich wykorzystania i wpływie na nasz dobry nastrój opowie Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska…

Lato w słoiczku, czyli recepta na idealną konfiturę

Sposobów na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień jest wiele. Do najpyszniejszych z nich niewątpliwie należą owocowe przetwory, które nawet w środku mroźnej zimny i podczas jesiennej pluchy, przeniosą nas do wypełnionego bajecznymi smakami sadu. Jak przygotować konfiturę, dżem, czy powidła, by zachować walory sezonowych owoców na dłużej? Kluczem  jest dbałość o szczegóły, skrupulatne przygotowania oraz trzymanie się…

Modna i fit na lato – najpopularniejsze diety 2017 roku

Lato to idealny czas, by zadbać o ciało i pomyśleć o diecie. Nie dość, że podczas urlopu mamy więcej czasu, by skupić się na  przestrzeganiu wybranej diety, to jeszcze stragany uginają się od sezonowych warzyw i owoców, z których wyczarujemy pyszne i zdrowe menu. Pytanie – jaką dietę wybrać tego lata? Postawmy na najmodniejsze w…