,,Proponuję chipsy bez dodatków, pieczone w piekarniku, zamiast smażenia w głębokim tłuszczu. Jest sporo pracy przy ich przygotowywaniu, ale warto poświęcić na to czas, by cieszyć się wspaniałym smakiem. Wybieramy ziemniaki nadające się do pieczenia – mają inną zawartość skrobi i dużo lepiej znoszą taką obróbkę. Danie pozostanie fit, jeśli nie dodamy do niego tłustych sosów.” – radzi ekspertka kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Składniki na domowe chipsy (4 porcje):
- 0,5kg ziemniaków do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- sól do posypania upieczonych chipsów
Przygotowanie:
- Ziemniaki bardzo starannie umyć (szczoteczką).
- Możemy pokroić je na mandolinie, a jeśli jej nie mamy, wykorzystajmy bok tarki, by uzyskać cienkie plasterki.
- Plasterki odmoczyć w zimnej wodzie przez 10-15 minut, dzięki
czemu zmniejszymy zawartość skrobi w ziemniakach. - Rozgrzać piekarnik, najlepiej grill, na górze. Blachę wyłożyć folią aluminiową.
- Odsączyć ziemniaki, następnie lasterki wymieszać w misce razem z olejem (w ten sposób nie przykleją się do folii).
- Ułożyć ziemniaki tak, by plasterki nie stykały się ze sobą. Jeżeli jest ich zbyt dużo, piec w dwóch partiach.
- Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Gdy chipsy zaczynają robić się brązowe, od razu przewrócić je na drugą stronę. Do tej czynności najlepiej nadają się szczypce.
- Na koniec wyłożyć chipsy na papierowy ręcznik, dając im chwilę na wystygnięcie, i
przesypać do miseczki.