Mocne słońce, błękitne morze i starożytne zabytki – a do tego niezmącony spokój – właśnie za to kochamy Grecję. Kuchnia śródziemnomorska zachwyca różnorodnością smaków, w których królują bakłażany, fasola, cukinia, papryka, ciecierzyca i soczewica. Potrawy aromatyzuje się świeżymi ziołami i przyprawami, a jednym z charakterystycznych dodatków jest cynamon. To on nadaje wyjątkowego smaku popularnej w Grecji musace – zapiekance z bakłażana, pomidorów i mięsa mielonego.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
- 2 średnie cukinii
- 2 ziemniaki
- opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne
- cebula
- jajko
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml gęstego jogurtu
- 120 g tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój cebulę. Zetrzyj ser na tarce. Lekko ubij jajko. Obierz i pokrój ziemniaki na plastry. Wstaw ziemniaki do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Odlej wodę. Pokrój cukinię na plastry grubości 3 mm.
- Smaż cukinię na oliwie porcjami, w pojedynczej warstwie, ok. 5 minut. Na drugiej patelni przesmaż cebulę na oliwie do momentu, gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso mielone i smaż aż przestanie być różowe. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne, przecier pomidorowy, cynamon i 150 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.
- Wymieszaj jajko z jogurtem i tartym serem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego. Przykryj dokładnie plastrami ugotowanych ziemniaków. Rozprowadź pozostały sos na ziemniakach i równomiernie rozłóż na sosie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno-jogurtowym. Piecz przez ok. 25 minut lub do momentu gdy musaka będzie złocista na wierzchu.