Orientalne szaszłyki z warzywami

on

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre! W poszukiwaniu pomysłów na oryginalne potrawy, które przygotujecie na ruszcie warto zwrócić uwagę na orientalne smaki! Dostępne na rynku mięsa w gotowej marynacie pozwolą na błyskawiczne przygotowanie smakowitych dań, np. szaszłyków z warzywami, które zachwycą wszystkich domowników i gości zgromadzonych podczas grillowej uczty.

Składniki:

  • 500 g mięso na szaszłyki w marynacie orientalnej (np. marki Pekpol)
  • papryka czerwona (może być ostra)
  • papryka zielona
  • pieczarki
    Sałatka:
  • ulubiona sałata (np. masłowa)
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka
  • ser typu feta
  • oliwki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa dobrze umyć, a pieczarki obrać ze skóry. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
  2. Paprykę czerwoną i zielona pokroić w dużą kostkę, pieczarki w ćwiartki lub grube plastry
  3. Na namoczone patyczki nakładać na przemian warzywa i mięso
  4. Gotowe szaszłyki piec na grillu aż mięso będzie miękkie lub w piekarniku w temperaturze 220
    stopni (około 20-30 minut)
  5. Przygotować sałatkę – pokroić wszystkie warzywa w mniejsze części, wymieszać, przyprawić solą
    oraz pieprzem i dodać ser
  6. Szaszłyki podawać z wyrazistymi sosami, np. słodko-kwaśnym lub sweet chili