Sezon grillowy rozpoczął się na dobre! W poszukiwaniu pomysłów na oryginalne potrawy, które przygotujecie na ruszcie warto zwrócić uwagę na orientalne smaki! Dostępne na rynku mięsa w gotowej marynacie pozwolą na błyskawiczne przygotowanie smakowitych dań, np. szaszłyków z warzywami, które zachwycą wszystkich domowników i gości zgromadzonych podczas grillowej uczty.
Składniki:
- 500 g mięso na szaszłyki w marynacie orientalnej (np. marki Pekpol)
- papryka czerwona (może być ostra)
- papryka zielona
- pieczarki
Sałatka: - ulubiona sałata (np. masłowa)
- pomidorki koktajlowe
- papryka
- ser typu feta
- oliwki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa dobrze umyć, a pieczarki obrać ze skóry. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
- Paprykę czerwoną i zielona pokroić w dużą kostkę, pieczarki w ćwiartki lub grube plastry
- Na namoczone patyczki nakładać na przemian warzywa i mięso
- Gotowe szaszłyki piec na grillu aż mięso będzie miękkie lub w piekarniku w temperaturze 220
stopni (około 20-30 minut) - Przygotować sałatkę – pokroić wszystkie warzywa w mniejsze części, wymieszać, przyprawić solą
oraz pieprzem i dodać ser - Szaszłyki podawać z wyrazistymi sosami, np. słodko-kwaśnym lub sweet chili