Kociołek piknikowy – idealne danie na integrację!

on

Wesołe biesiady przy ognisku, na łonie natury w gronie rodziny i przyjaciół lubi każdy. To okazja do rozmów, zabawy i odpoczynku. Takie spotkania można połączyć ze wspólnym przygotowaniem smacznego i pożywnego posiłku, który zasmakuje wszystkim. Zamiast typowej kiełbaski z grilla możemy zaskoczyć towarzystwo pysznym daniem przyrządzonym w kociołku.

Składniki:

  • ok. ½ kg Kiełbasy głogowskiej Dobrowolscy,
  • ok. ½ kg Boczku stryjka z linii Tradycyjnie Wędzone Dobrowolscy,
  •  1,5 kg cukinii,
  •  1 kg ziemniaków,
  •  ½ kg pieczarek,
  •  2 średnie cebule,
  •  2 świeże czerwone papryki,
  •  2 marchewki,
  •  2 ząbki czosnku,
  • 700 ml pulpy pomidorowej (passaty) lub 1 kg pomidorów,
  • ok. 200 ml bulionu,
  • 100 ml śmietany 18% lub puszka 400 g mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki fermentowanego sosu sojowego i/lub ½ łyżki sosu rybnego,
  • oliwa lub dowolny nadający się do smażenia olej,
  • przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz/chili, gałązki świeżego majeranku (lub majeranek
    suszony), 4 suszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, gałązki świeżego koperku
    (lub koperek suszony), kilka gałązek świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kociołek stawiamy bezpośrednio na palenisku lub na kracie nad paleniskiem.
  2. Najlepiej, aby był żeliwny, jeżeli gotujemy w plenerze. W kuchni wystarczy zwykły garnek. Wlewamy olej.
  3. Kiełbasę głogowską Dobrowolscy kroimy na plasterki a Boczek stryjka Dobrowolscy w kostkę
    i wrzucamy do kociołka.
  4. Dodajemy marchew i cebulę pokrojone w talarki. Wszystko lekko
    podsmażamy.
  5. Następnie zalewamy całość 200 ml bulionu i dusimy pod przykryciem około 10-15 min. W razie braku bulionu woda z menażki też się nada.
  6. Kroimy pieczarki, cukinie obrane ze skórki i czerwoną paprykę w paski, a następnie wrzucamy do naczynia. Kolejny krok to dodanie pulpy pomidorowej (passaty) lub obranychze skórki i pokrojonych w drobną kostkę pomidorów. Teraz czas na sos sojowy i/lub sos rybny. Sos rybny ma intensywny zapach, ale nie należy się tym przerażać, bo w potrawie aromat ten zniknie znakomicie podbijając smak.
  7. Dodajemy wyciśnięty na prasce (lub pokrojony na plasterki) czosnek i przyprawy w ilości według gustu.
  8.  Polecane przez nas dawkowanie to: łyżeczka papryki wędzonej, ½ łyżeczki pieprzu lub chili, gałązka pociętego majeranku lub łyżeczka suszonego, 4 suszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, gałązkę pociętego drobno koperku lub łyżeczka suszonego.
  9. Potrawa będzie gotować się na ognisku około 2 godzin. Mieszamy zatem w naszym kociołku od czasu do czasu, sprawdzając, czy zawartość już jest gotowa.
  10. Smacznego i dobrej zabawy!