Jeżeli ktoś kiedykolwiek zetknął się z przepisami kuchni francuskiej, to wie, że ich głównym składnikiem
jest masło. W tej francuskiej zapiekance masłem „tylko” smaruje się formę do pieczenia. Sekret smaku
potrawy tkwi bowiem w rosole, w którym pieką się plasterki ziemniaczane. Choć zanurzone będą w rosole, do tej potrawy wybieramy ziemniaki nadające się do pieczenia.
Składniki (4 porcje):
- 1,5 szklanki rosołu (najlepiej wegetariański lub z kurczaka, wołowy czy na innych pieczonych kościach byłby za ciężki)
- kilkanaście niteczek szafranu
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- masło do wysmarowania formy
- 1kg ziemniaków do pieczenia
- pieprz i sól
- opcjonalnie 4 łyżki tartego parmezanu do posypania zapiekanych ziemniaków
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Starannie wysmarować naczynie do pieczenia masłem.
- W garnku podgrzać rosół, dodać szafran, czosnek, gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Jeżeli nam się spieszy, można pokroić ziemniaki na mandolinie albo użyć tarki – takie cienkie talarki będą się piekły szybciej.
- Ułożyć ziemniaki warstwami w naczyniu żaroodpornym, zalać rosołem.
- Piec 45-60 minut, aż ziemniaki zarumienią się na górze (w przypadku bardzo cienkich plastrów 35 minut powinno wystarczyć).