Wymyślono ją we Frankfurcie, potem wytwarzano też w Wiedniu, a sławę zdobyła w Stanach Zjednoczonych Ameryki jako nieodzowny element hot-doga. Dzisiaj parówkę znamy wszyscy i często wydaje nam się, że nie jest w stanie niczym nas zaskoczyć. Czy aby na pewno? Oto trzy sposoby na szybkie śniadanie z parówkami!
,,To idealne propozycje, kiedy przykładowo dziecko grymasi, że nie chce wciąż jeść tego samego albo znajomi wpadną z nagłą wizytą a my chcemy się wykazać kreatywnością .” – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy.
1. Chrupiące parówki
Składanki:
– 3 sztuki Parówek wadowickich z serem Dobrowolscy
– 1 świeża papryczka chili
– 3 płaty ciasta filo
Sposób przygotowania:
- Kroimy chili w cienkie plasterki i jeżeli nie chcemy, aby przekąska była ostra usuwamy też
pestki. - Jedną papryczkę rozdzielamy na trzy porcje. Na ciasto filo kładziemy parówkę, obok
niej pokrojone chili i zawijamy. Ciasto jest zwykle większe od parówek, dlatego końcówki
ciasta zwijamy w ruloniki, aż do długości parówki. - Rozbijamy jajko oddzielając biało od żółtka. Mieszamy białko do jednolitej konsystencji i smarujemy nim po wierzchu ciasto na zawiniętych parówkach.
- Wykładamy na blaszkę papier do pieczenia i przekładamy na niego parówki.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
,,Takie atrakcyjne smakowo i wizualnie przekąski to doskonały pomysł, ale do ich sporządzania warto wykorzystać sprawdzone, wysokiej jakości wędliny. Doskonale nadadzą się do tego kulinarnego zadania nasze Parówki wadowickie klasyczne i Parówki wadowickie z serem. Są delikatnie wędzone i pakowane po sześć lub dwanaście sztuk w poręcznych opakowaniach o wadze 250 g lub ok. 500 g.”
2. Parówkowe kwiatki
Składanki (na trzy porcje):
– 3 sztuki Parówek wadowickich klasycznych Dobrowolscy
– 3 jaja
– szczypiorek
– łyżka oleju
– sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do przygotowania będą dodatkowo potrzebne 3 długie patyczki do szaszłyka i 3 wykałaczki.
- W parówkę wbijamy patyczek do szaszłyków w 1/3 części parówki na całej długości.
- Następnie nacinamy w poprzek na całej długości. Nacięcia wykonujemy aż do oporu
stawianego przez patyczek do szaszłyków uważając, aby nie przeciąć wędliny. - Po wyciągnięciu patyczka zginamy parówkę do okręgu i jej końce łączymy wykałaczką.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem i kładziemy na niej parówkowe krążki.
- Do środka każdego wrzucamy kilka kawałków drobno siekanego szczypiorku, a potem wbijamy po jednym jajku.
- Smażymy pod przykryciem do momentu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne (około 3 minuty). Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Po usmażeniu wyciągamy wykałaczki i posypujemy po wierzchu szczypiorkiem.
3. Parówkowe łódeczki
Składanki (na trzy porcje):
– 3 sztuki Parówek wadowickich klasycznych Dobrowolscy
– 3 jaja
– 3 plastry mozzarelli
– łyżka oleju
– świeże oregano
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do przygotowania będą dodatkowo potrzebne 3 wykałaczki.
- Parówki nacinamy wzdłuż przez środek zostawiając około 1 cm od brzegów. Aby uformować łódeczkę wkładamy 1 wykałaczkę do środka każdej parówki tak, żeby parówka była wewnątrz rozciągnięta przez wykałaczkę i pozostawiła wolną przestrzeń.
- Tak przygotowane parówki układamy na posmarowanej oliwą i rozgrzanej patelni.
- Wbijamy do wnętrza każdej parówki jajko.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Smażymy z jednej strony przez około 3 minuty, aż białko i żółtko się zetną.
- Obracamy parówki na drugą stronę i na wierzch każdej kładziemy plaster mozzarelli. Trzymamy pod przykryciem do lekkiego roztopienia się sera.
- Na koniec kładziemy dwie gałązki świeżego oregano na każdą z parówek.