Tortilla de patatas – ziemniaki po hiszpańsku

on

W Polsce zarówno ziemniaki, jak i jajka nie są tak drogie, jak w Hiszpanii. W barach tapas, serwujących
przystawki, dania z ziemniakami (i jajkami też) są dużo droższe od tych z owocami morza! Dlatego
wykorzystujmy ziemniaki w naszej kuchni na różne sposoby. Tortilla de patatas to świetna przystawka.
Podaję przepis na malutką patelnię, o średnicy 8 cm. Jeżeli mamy większe naczynie, zwiększamy ilość
składników. Co ważne, tortillę można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło – jest pyszna w każdej postaci.

Składniki (1 porcja):

  • 1,5 dużego ziemniaka
  • 1 szalotka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól

Tortilla de patatas – przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę (jak do sałatki jarzynowej).
  2. Rozgrzać olej w patelni, smażyć ziemniaki 6-10 minut (zależnie od tego, w jak dużą kostkę pokroimy ziemniaki). Gdy ziemniaki będą już usmażone, dodać posiekaną szalotkę.
  3. Smażyć do czasu, gdy zacznie brązowieć.
  4. Odcedzić ziemniaki i szalotkę na gęstym sitku.
  5. Na tę samą patelnię wlać masę składającą się z roztrzepanego jajka z ziemniakami i szalotką.
  6. Smażyć na małym ogniu. Po 3 minutach przewrócić na drugą stronę – przykładamy talerz do patelni i przekładamy z powrotem na patelnię, by smażyć przez kolejne 2 minuty. (Jeżeli smażymy większą porcję, czas trzeba wydłużyć.)