W Polsce zarówno ziemniaki, jak i jajka nie są tak drogie, jak w Hiszpanii. W barach tapas, serwujących
przystawki, dania z ziemniakami (i jajkami też) są dużo droższe od tych z owocami morza! Dlatego
wykorzystujmy ziemniaki w naszej kuchni na różne sposoby. Tortilla de patatas to świetna przystawka.
Podaję przepis na malutką patelnię, o średnicy 8 cm. Jeżeli mamy większe naczynie, zwiększamy ilość
składników. Co ważne, tortillę można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło – jest pyszna w każdej postaci.
Składniki (1 porcja):
- 1,5 dużego ziemniaka
- 1 szalotka
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól
Tortilla de patatas – przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę (jak do sałatki jarzynowej).
- Rozgrzać olej w patelni, smażyć ziemniaki 6-10 minut (zależnie od tego, w jak dużą kostkę pokroimy ziemniaki). Gdy ziemniaki będą już usmażone, dodać posiekaną szalotkę.
- Smażyć do czasu, gdy zacznie brązowieć.
- Odcedzić ziemniaki i szalotkę na gęstym sitku.
- Na tę samą patelnię wlać masę składającą się z roztrzepanego jajka z ziemniakami i szalotką.
- Smażyć na małym ogniu. Po 3 minutach przewrócić na drugą stronę – przykładamy talerz do patelni i przekładamy z powrotem na patelnię, by smażyć przez kolejne 2 minuty. (Jeżeli smażymy większą porcję, czas trzeba wydłużyć.)