Marokańska kuchnia to przede wszystkim aromatyczne potrawy, bogata selekcja wyselekcjonowanych ziół, naturalne składniki najwyższej jakości i cieszące podniebienia połączenia smakowe. Danie w północnoafrykańskim klimacie da się jednak łatwo przyrządzić także w polskiej kuchni. Na pożywny obiad w tym stylu wspaniale sprawdzą się marokańskie klopsiki z kaszą kuskus.
Zobacz także: Aromatyczne wegetariańskie zielone curry z ryżem basmati
Składniki
- 150g kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
- 500g wołowiny mielonej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 500ml przecieru pomidorowego
- szklanka wody
Sposób przygotowania
Najpierw pokrój cebulę w drobną kostkę. Połowę umieść w misce. Poszatkuj natkę pietruszki i kolendrę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski z cebulą. Dołóż wołowinę, a także bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy ulep klopsiki wielkości piłki golfowej.
Rozgrzej na patelni olej i smaż klopsy, aż się zarumienią. Następnie dodaj pozostałą cebulę i smaż przez około minutę. W tym czasie wymieszaj przecier z wodą, a później wlej go na patelnię. Całość przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut. Po dziesięciu minutach obróć klopsiki na drugą stronę.
Kuskus wymieszaj w misce i dopraw solą. Kaszę zalej wrzątkiem, tak, by poziom wody był centymetr nad nią. Naczynie zawiń w folię spożywczą i odstaw na 5-7 minut.
Marokańskie klopsiki podawaj z ciepłym kuskusem.