Tradycyjna, smaczna, efektowna – sałatka warstwowa z szynką Okres karnawału celebrujemy zwykle w gronie przyjaciół przy suto zastawionym stole. Dlatego dokładamy starań, aby to, co jemy było nie tylko smaczne, ale również spektakularnie wyglądało.
Czym wyróżnia się sałatka warstwowa?
Daniem, które łączy obie te cechy jest sałatka warstwowa. Ten rodzaj zimnej przekąski sporządzany jest z różnych składników zwykle o kontrastowych kolorach, które układane warstwami w szklanej misie lub innym naczyniu dają interesujący wizualnie efekt, już z daleka przyciągający wzrok gości. Ale wygląd to nie wszystko, taka sałatka również doskonale smakuje!
Belg Lucien Olivier
Podobno twórcą sałatki warstwowej był Belg Lucien Olivier. Według jego pierwotnego pomysłu składniki były układane warstwowo w kształt piramidy. Danie miało olśniewać wyglądem i zaskakiwać smakiem. Dopiero potem mistrz kuchni postanowił wymieszać składniki. I chociaż to właśnie z „sałatki Oliviera” wzięła nasza polska sałatka jarzynowa, pierwotnie w jej skład oprócz warzyw wchodziły inne ciekawe dodatki takie jak m.in. ozory cielęce, kawior, raki, kapary czy wędzona kaczka.
Składniki:
- 200 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy
- 5 jaj
- 200 g sera żółtego np. Gouda lub Ementaler
- 300 g selera konserwowego
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 papryki czerwone
- majonez
Sposób przygotowania:
- Jaja gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. W kostkę kroimy
również żółty ser oraz paprykę. - Szynkę kroimy w plastry na pół i zwijamy w ruloniki. Odsączamy selera, ananasa, kukurydzę i groszek.
- Przygotowujemy duże, szklane, przezroczyste naczynie. Zamiast jednej salaterki można użyć pucharków do deserów i przygotować każdą porcję osobno.
- Składniki układamy kolejno warstwami, co jakiś czas przekładając warstwą majonezu. Mniej więcej w połowie układamy warstwę ruloników z szynki.
- Całość przykrywamy warstwą majonezu i dekorujemy, np. szynką, groszkiem i kukurydzą.