Jeśli macie ochotę na większy posiłek, spróbujcie nowej, wytrawnej wersji tarty. Tym razem w towarzystwie aromatycznego boczku, sera i pomidora. Tarta z boczkiem to sycąca i apetyczna pozycja, idealna na spotkania ze znajomymi, czy rodziną.
Składniki na ciasto:
· 200 g mąki
· 100 g masła ekstra Łaciate
· pół szklanki wody
· szczypta soli
Składniki na farsz:
· 4 cebule
· 250 g boczku wędzonego
· 100 g sera żółtego Edam
· 200 ml mleka Łaciate 3,2%
· 200 g śmietanki Łaciatej 12%
· 2 żółtka
· 2 pomidory
· sól, pieprz
· pół łyżeczki tymianku, oregano, chili w proszku
Tarta z boczkiem – przygotowanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła. Następnie wykładamy na nią ciasto i nakłuwamy je widelcem. Formę wstawiamy do pieczenia na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w piórka, a boczek w średnią kostkę i podsmażamy go bez dodatku tłuszczu, po czym zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy cebulę, dodajemy do niej sól, pieprz i tymianek. Jajka roztrzepujemy w misce, następnie wlewamy mleko i śmietankę oraz dodajemy pieprz, chili i oregano, a także starty ser. Mieszamy do połączenia składników.
2. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Pomidory kroimy w kostkę. Mieszamy warzywa i boczek z gotowym sosem śmietanowo-serowym, następnie powstały farsz wykładamy na spód tarty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 40 minut.
Wytrawne desery to wspaniała okazja, by spróbować swoich sił w kuchni, przetestować nowe, nieoczywiste połączenia i zaskoczyć domowników lub gości.
Sprawdź też: Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską