Krokiety z tofu i warzyw

Krokiety z tofu i warzyw

Na rynku znaleźć można smaczne zamienniki mięsa. Tofu, tempeh i seitan – te, dla niektórych być może dziwnie brzmiące produkty, z łatwością zastąpią kurczaka czy wołowinę, zwłaszcza pod względem tekstury. Same warzywa mogą stać się ciekawą alternatywą dla burgerów czy kotlecików. Jak poradzić sobie ze smakiem? Tu z pomocą przychodzi sos sojowy, który dzięki swojemu umami nada charakteru każdej potrawie.

Składniki na 4 porcje:

  •  1400 g miękkiego tofu
  • 30 g marchwi
  • 2 grzyby shiitake
  • 5 strączków fasolki szparagowej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • musztarda
  • Naturalnie Warzony Sos Sojowy Kikkoman

Sposób przygotowania:

  1. Umieść małą deskę kuchenną z dodatkowym obciążeniem (np. paczka mąki) na kostce tofu i pozostaw na 1-2 godziny, by usunąć nadmiar wody.
  2. Pokrój marchew i fasolkę, zblanszuj i podgotuj.
  3. Usuń korzonki shiitake i pokrój grzyby na cienkie plastry.
  4. Zblenduj tofu w mikserze na gładką masę, dodaj sól, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
  5. Dodaj podgotowane warzywa i grzyby. Wymieszaj i formuj małe placuszki.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju (170°C) z obu stron, aż uzyskają złoty kolor (przynajmniej 6 minut).
  7. Odsącz z tłuszczu na papierze kuchennym.