Na rynku znaleźć można smaczne zamienniki mięsa. Tofu, tempeh i seitan – te, dla niektórych być może dziwnie brzmiące produkty, z łatwością zastąpią kurczaka czy wołowinę, zwłaszcza pod względem tekstury. Same warzywa mogą stać się ciekawą alternatywą dla burgerów czy kotlecików. Jak poradzić sobie ze smakiem? Tu z pomocą przychodzi sos sojowy, który dzięki swojemu umami nada charakteru każdej potrawie.
Składniki na 4 porcje:
- 1400 g miękkiego tofu
- 30 g marchwi
- 2 grzyby shiitake
- 5 strączków fasolki szparagowej
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- musztarda
- Naturalnie Warzony Sos Sojowy Kikkoman
Sposób przygotowania:
- Umieść małą deskę kuchenną z dodatkowym obciążeniem (np. paczka mąki) na kostce tofu i pozostaw na 1-2 godziny, by usunąć nadmiar wody.
- Pokrój marchew i fasolkę, zblanszuj i podgotuj.
- Usuń korzonki shiitake i pokrój grzyby na cienkie plastry.
- Zblenduj tofu w mikserze na gładką masę, dodaj sól, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
- Dodaj podgotowane warzywa i grzyby. Wymieszaj i formuj małe placuszki.
- Smaż na rozgrzanym oleju (170°C) z obu stron, aż uzyskają złoty kolor (przynajmniej 6 minut).
- Odsącz z tłuszczu na papierze kuchennym.