Żeberka można przygotować na wiele sposobów i podać je w towarzystwie różnych dodatków. Sprawia to, że są one ulubionym daniem wielu kucharzy oraz mięsnych smakoszy. Każdy, kto choć raz przygotowywał ten rodzaj mięsa, wie, że idealne żeberka muszą być kruche i delikatne, dlatego warto przygotować właściwie skomponowaną marynatę oraz właściwie przyrządzić mięso. Dodanie tajemniczego składnika, którym jest Sos do karkówki i żeberek Roleski sprawi, że danie na długo zagości w naszym domowym menu.
Składniki (4 porcje):
Marynata do żeberek
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka słodkiej i ostrej papryki
- opcjonalnie: kilka kropel tabasco
Żeberka
- 1 kg żeberek
- olej rzepakowy
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 szalotki, posiekane w piórka
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 200 ml Sosu do karkówki i żeberek Roleski
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 garście żurawiny suszonej
- kilka gałązek tymianku
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Puree kalafiorowe
- 1 główka kalafiora, ok. 800 g samych różyczek
- 120 g masła
- 200 ml bulionu warzywnego
- 350 ml mleka 3,2 %
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sok z 1-2 cytryn
Przygotowanie
Marynata
- Wszystkie składniki potrzebne do stworzenia marynaty dokładnie mieszamy
- Żeberka wkładamy do rękawa foliowego lub torby foliowej typu „Ziplock” i zalewamy marynatą
- Szczelnie zamykamy opakowanie i wstawiamy je do lodówki najlepiej na kilka godzin
Żeberka
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 140 stopni, a żeberka wyjmujemy z marynaty
- Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i wykładamy żeberka. Przysmażamy je z dwóch stron, tak by powstała brązowa, chrupiąca skórka
- Żeberka przekładamy do żeliwnego naczynia i zalewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy cebulę, szalotkę. Równomiernie rozkładamy gałązki tymianku, liście laurowe oraz żurawinę
- Wlewamy bulion, Sos do karkówki i żeberek Roleski, całość doprawiamy brązowym cukrem, solą i pieprzem
- Dokładnie mieszamy, nacierając żeberka sosem. Naczynie żeliwne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy około 5 godz. – aż do miękkości. Następnie wyjmujemy z pieca i delikatnie przekładamy żeberka na talerz. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zredukować go w rondelku, na małym ogniu
Puree kalafiorowe na palonym maśle
- Kalafior obieramy z liści, wycinamy głąb i dzielimy na różyczki
- W dużym garnku umieszczamy masło i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu, aż zacznie pięknie pachnieć i osiągnie brązowy kolor. (Uważając, by go całkowicie nie spalić!)
- Na “palone” masło wrzucamy kalafior i obsmażamy przez chwilę, ciągle mieszając. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy mleko oraz bulion i gotujemy do miękkości
- Wyjmujemy kalafior i blendujemy go na gładką masę. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, gałką oraz sokiem z cytryny
Sposób podania
Na głęboki talerz wykładamy puree, a na nie żeberka. Całość polewamy sosem, dekorujemy gałązkami tymianku i suszoną żurawiną. Smacznego!