Gryczana, jęczmienna, jaglana, manna, kukurydziana, kuskus, owsiana – to cała plejada gwiazd, które dziś świecą jasnym blaskiem na kuchennym firmamencie. Zmieniło się nie tylko znaczenie kaszy w codziennej kuchni, ale przede wszystkim sposoby jej przyrządzania. Desery z kaszy, już nie tylko manny, kaszotta z warzywami, ryby zapiekane z kaszą są potrawami, które pokazują, jak wiele oblicz ma ten na pozór zwykły dodatek do dań.
Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Pomysłowość kucharzy pozwala stworzyć prawdziwe przysmaki, które każdy chętnie zobaczy na swoim talerzu. Dania z kaszy kuszą bogactwem aromatów, faktur oraz lekkością, co w dzisiejszych czasach nie jest bez znaczenia. Zatem – do dzieła! Dziś przygotujmy ją w formie aromatycznych chrupiących placków. Oto pomysł na placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną:
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 opakowanie Placków z kuskusu Knorr
- 1 pieczony burak
- 70 g ziaren słonecznika
- 1 jajko
- 50 g mąki pszennej
- pół pęczka natki pietruszki
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Upiecz buraka w piekarniku, wcześniej zawijając go w folię aluminiową.
- Przesyp do miski zawartość Placków z kuskusu , wlej 200 ml wrzątku i odstaw na ok. 15 minut, by kasza nasiąkła i zmiękła. Następnie upraż na patelni ziarna słonecznika.
- Po ostudzeniu kaszy, dodaj do naczynia buraka pokrojonego w kostkę, jajko, mąkę, pestki słonecznika. Dołóż również połowę posiekanej natki.
- Powstałą masę wyrabiaj, by potem uformować placki. Smaż je na patelni. Do podania idealna będzie kwaśna śmietana.
Smacznego!