Od placuszków do miniaturowych ciast, czyli krótka historia muffinek

on
Od placuszków do miniaturowych ciast, czyli krótka historia muffinek.

Warto umilić sobie ten trudny czas i w ramach #zostańwdomu przygotować wraz z domownikami właśnie muffinki. Choć słynne babeczki mają również swoją wytrawną wersję, najczęściej kojarzymy je z łatwym w przygotowaniu deserem. Pieczemy muffinki w ramach słodkich drugich śniadań i podwieczorków albo jako smakowite, szkolne przekąski dla dzieci. Początku ich historii nie odnajdziemy jednak w nowoczesnych, stylowych kuchniach. W końcu pierwsze muffinki zaczęto wypiekać w czasach, w których nikt jeszcze nie myślał, że w przyszłości babeczki będą ozdabiane kolorowym lukrem i fantazyjnymi posypkami.

„Miękka strona chleba”

Historia muffinek zaczyna się w krajach anglosaskich, w XIX wieku. Ich nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od francuskiego „moufflet”, co tłumaczymy jako „miękką stronę chleba”. Pierwsze muffinki powstawały w ubogich kuchniach, w czasach wiktoriańskich i nie były posiłkiem przygotowywanym dla dworzan, czy arystokracji. Kucharki przygotowywały muffinki dla służby, wykorzystując pozostałości po chlebie i cieście z poprzedniego dnia. Dodawano do nich również ugotowane, ugniecione ziemniaki. Powstałe w ten sposób ciasto smażono na płaskiej powierzchni – kształtem przypominały placuszki, które z zewnątrz były chrupiące, a wewnątrz miękkie. Z czasem jednak muffinki zostały docenione przez klasę wyższą, której przedstawiciele lubili przegryzać nimi popołudniową herbatę.

Muffinki po amerykańsku

Można powiedzieć, że współczesna odsłona muffinek powstała w USA. Tam pieczone były w foremkach, a dzięki temu ich kształty przypominały miniaturowe ciasta – baby. W końcu zaczęto eksperymentować i piec muffinki z różnymi „owocowymi” dodatkami. I tak, do tej pory, w Nowym Jorku najbardziej popularne są babeczki z jabłkami, a w Minnesocie muffinki z jagodami.

Wytrawnie i na słodko

Przeważnie muffinki pojawiają się w naszych kuchniach jako słodkie przekąski. Przygotowujemy je z czekoladą, z różnego rodzaju owocami i z orzechami. Jednak mają one również swoje wytrawne i równie smakowite odsłony – muffiny cukiniowo-pomidorowe, muffiny z łososiem i koperkiem, muffinki brokułowe z szynką, muffinki makaronowe. Znacznie więcej propozycji na muffinki znajduje się na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®.

Muffinki na zdrowie

Popularyzowanie zdrowego stylu życia w kuchni nie ominęło również receptur na babeczki. Wiele sprawdzonych przepisów zakłada przygotowanie muffinek bezglutenowych lub bez dodatku cukru. Tak przygotowane babeczki, skomponowane z różnego rodzaju warzywami i aromatycznymi przyprawami, mogą być podawane jako pyszna i zdrowa przekąska, a nawet drugie śniadanie, czy też lunch.

Polecamy przepisy na Muffinki trójkolorowe oraz Muffiny cukiniowo-pomidorowe do wykonania w urządzeniu Thermomix®.

TRZYKOLOROWE MUFFINKI

Od placuszków do miniaturowych ciast, czyli krótka historia muffinek.

 

SKŁADNIKI

Ciasto czekoladowe

  • 70 g wody, gorącej
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 jajko, rozm. L
  • 90 g mąki pszennej

Ciasto waniliowe

  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 70 g mleka
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cukru
  • 2 białka, z jajek rozm. L

Krem owocowy

  • 100 g owoców jagodowych, świeżych lub 100 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 300 g cukru pudru
  • ½ łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 1 łyżka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Ciasto czekoladowe

  1.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić.
  2.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej gorącą wodę, kakao proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
  3.  Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 min/60°C/obr. 1.
  4. Dodać olej, cukier i sól, wymieszać 30 s/obr. 3.
  5. Dodać rozpuszczone kakao z proszkiem do pieczenia, śmietanę, jajko, wymieszać 30 s/obr. 3.
  6. Dodać mąkę, wymieszać 10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać 5 s/obr. 4. Przemieszać kopystką, przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek. Umyć naczynie miksujące.

Ciasto waniliowe

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól, wymieszać 10 s/obr.  Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, wymieszać 30 s/obr. 3.
  4.  Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać kolejno mieszankę z mąką, odważone mleko i białka, wymieszać 2 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 30 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy z ciastem kakaowym.
  5. Piec 20 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na 10-15 min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z papierowych papilotek i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem. Umyć naczynie miksujące.

Krem owocowy

  1.  Do naczynia miksującego włożyć owoce jagodowe, gotować 4 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min).
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr.
  3. Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać 20 s/obr. 3. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować upieczone muffinki.
  4. Trzykolorowe muffinki podawać ułożone na paterze jako deser.

WSKAZÓWKA

  •  Przepis „Cukier waniliowy” znajduje się na platformie Cookidoo®.
  •  Przepis „Cukier puder” znajduje się na platformie Cookidoo®.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Ciasto czekoladowe

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Odważyć do gorącą wodę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
  3. Roztopić masło.
  4. Dodać olej, cukier i sól, wymieszać.
  5.  Dodać rozpuszczone kakao z proszkiem do pieczenia, śmietanę, jajko, wymieszać.
  6.  Dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek.

Ciasto waniliowe

  1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, odstawić.
  3.  Wymieszać masło i cukier.
  4. Do urządzenia miksującego dodawać stopniowo kolejno mieszankę z mąką, odważone mleko i białka, wymieszać. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 30 sekund. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy z ciastem kakaowym.
  5.  Piec 20 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na 10-15 min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z papierowych papilotek i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem.

Krem owocowy

  1. Przez 4 minuty gotować owoce jagodowe. Następnie przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min).
  2. Wymieszać masło, cukier puder i cukier waniliowy.
  3. Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować upieczone muffinki.
  4. Trzykolorowe muffinki podawać ułożone na paterze jako deser.

MUFFINY CUKINIOWO-POMIDOROWE Z KREMOWYM SOSEM SEROWYM

Od placuszków do miniaturowych ciast, czyli krótka historia muffinek.

SKŁADNIKI

Muffiny

  • 100 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 80 g migdałów, ze skórką
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 18 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

Kremowy sos serowy

  • 100 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 280 g mleka
  • 160 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
    papryka wędzona, mielona, do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

 

Muffiny

  1.  Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek natłuścić olejem, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 4 s/obr. 8.
  3.  Dodać cukinię i migdały, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4.  Dodać mąkę, olej, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz, wymieszać 15 s/obr. 3. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Do każdej włożyć 3 połówki pomidorków koktajlowych, wypukłą stroną do dołu. Piec 30-40 min (180°C), w tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz przygotować sos.

Kremowy sos serowy

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ementaler i parmezan, rozdrobnić 8 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mleko, śmietanę, skrobię, sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę wędzoną, gotować 8 min/100°C/obr.3.

Upieczone muffiny ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na talerzu razem z sosem serowym. Muffiny pomidorowo-cukiniowe z kremowym sosem serowym podawać oprószone wędzoną papryką.

WSKAZÓWKA

  • Nadmiar sosu serowego można wykorzystać do podania z przekąskami: krakersami, grissini, mięsnymi kuleczkami itp. Przepisy na przykładowe dania znajdują się na platformie Cookidoo®.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Muffiny

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek natłuścić olejem, odstawić.
  2. Posiekać parmezan, rozdrobnić.
  3. Posiekać cukinię i migdały i dodać do parmezanu.
  4. Dodać mąkę, olej, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Do każdej włożyć 3 połówki pomidorków koktajlowych, wypukłą stroną do dołu. Piec 30-40 min (180°C).

Kremowy sos serowy

  1. Posiekać ementaler i parmezan i przełożyć do garnka.
  2. Dodać mleko, śmietanę, skrobię, sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę wędzoną, gotować przez około 8 minut.

Upieczone muffiny ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na talerzu razem z sosem serowym. Muffiny pomidorowo-cukiniowe z kremowym sosem serowym podawać oprószone wędzoną papryką.

 

SMACZNEGO!