Warto umilić sobie ten trudny czas i w ramach #zostańwdomu przygotować wraz z domownikami właśnie muffinki. Choć słynne babeczki mają również swoją wytrawną wersję, najczęściej kojarzymy je z łatwym w przygotowaniu deserem. Pieczemy muffinki w ramach słodkich drugich śniadań i podwieczorków albo jako smakowite, szkolne przekąski dla dzieci. Początku ich historii nie odnajdziemy jednak w nowoczesnych, stylowych kuchniach. W końcu pierwsze muffinki zaczęto wypiekać w czasach, w których nikt jeszcze nie myślał, że w przyszłości babeczki będą ozdabiane kolorowym lukrem i fantazyjnymi posypkami.
„Miękka strona chleba”
Historia muffinek zaczyna się w krajach anglosaskich, w XIX wieku. Ich nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od francuskiego „moufflet”, co tłumaczymy jako „miękką stronę chleba”. Pierwsze muffinki powstawały w ubogich kuchniach, w czasach wiktoriańskich i nie były posiłkiem przygotowywanym dla dworzan, czy arystokracji. Kucharki przygotowywały muffinki dla służby, wykorzystując pozostałości po chlebie i cieście z poprzedniego dnia. Dodawano do nich również ugotowane, ugniecione ziemniaki. Powstałe w ten sposób ciasto smażono na płaskiej powierzchni – kształtem przypominały placuszki, które z zewnątrz były chrupiące, a wewnątrz miękkie. Z czasem jednak muffinki zostały docenione przez klasę wyższą, której przedstawiciele lubili przegryzać nimi popołudniową herbatę.
Muffinki po amerykańsku
Można powiedzieć, że współczesna odsłona muffinek powstała w USA. Tam pieczone były w foremkach, a dzięki temu ich kształty przypominały miniaturowe ciasta – baby. W końcu zaczęto eksperymentować i piec muffinki z różnymi „owocowymi” dodatkami. I tak, do tej pory, w Nowym Jorku najbardziej popularne są babeczki z jabłkami, a w Minnesocie muffinki z jagodami.
Wytrawnie i na słodko
Przeważnie muffinki pojawiają się w naszych kuchniach jako słodkie przekąski. Przygotowujemy je z czekoladą, z różnego rodzaju owocami i z orzechami. Jednak mają one również swoje wytrawne i równie smakowite odsłony – muffiny cukiniowo-pomidorowe, muffiny z łososiem i koperkiem, muffinki brokułowe z szynką, muffinki makaronowe. Znacznie więcej propozycji na muffinki znajduje się na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®.
Muffinki na zdrowie
Popularyzowanie zdrowego stylu życia w kuchni nie ominęło również receptur na babeczki. Wiele sprawdzonych przepisów zakłada przygotowanie muffinek bezglutenowych lub bez dodatku cukru. Tak przygotowane babeczki, skomponowane z różnego rodzaju warzywami i aromatycznymi przyprawami, mogą być podawane jako pyszna i zdrowa przekąska, a nawet drugie śniadanie, czy też lunch.
Polecamy przepisy na Muffinki trójkolorowe oraz Muffiny cukiniowo-pomidorowe do wykonania w urządzeniu Thermomix®.
TRZYKOLOROWE MUFFINKI
SKŁADNIKI
Ciasto czekoladowe
- 70 g wody, gorącej
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 15 g oleju rzepakowego
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 jajko, rozm. L
- 90 g mąki pszennej
Ciasto waniliowe
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 70 g mleka
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 80 g cukru
- 2 białka, z jajek rozm. L
Krem owocowy
- 100 g owoców jagodowych, świeżych lub 100 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 300 g cukru pudru
- ½ łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 1 łyżka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Ciasto czekoladowe
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej gorącą wodę, kakao proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 min/60°C/obr. 1.
- Dodać olej, cukier i sól, wymieszać 30 s/obr. 3.
- Dodać rozpuszczone kakao z proszkiem do pieczenia, śmietanę, jajko, wymieszać 30 s/obr. 3.
- Dodać mąkę, wymieszać 10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać 5 s/obr. 4. Przemieszać kopystką, przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek. Umyć naczynie miksujące.
Ciasto waniliowe
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól, wymieszać 10 s/obr. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, wymieszać 30 s/obr. 3.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać kolejno mieszankę z mąką, odważone mleko i białka, wymieszać 2 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 30 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy z ciastem kakaowym.
- Piec 20 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na 10-15 min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z papierowych papilotek i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem. Umyć naczynie miksujące.
Krem owocowy
- Do naczynia miksującego włożyć owoce jagodowe, gotować 4 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min).
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr.
- Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać 20 s/obr. 3. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować upieczone muffinki.
- Trzykolorowe muffinki podawać ułożone na paterze jako deser.
WSKAZÓWKA
- Przepis „Cukier waniliowy” znajduje się na platformie Cookidoo®.
- Przepis „Cukier puder” znajduje się na platformie Cookidoo®.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
Ciasto czekoladowe
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić.
- Odważyć do gorącą wodę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
- Roztopić masło.
- Dodać olej, cukier i sól, wymieszać.
- Dodać rozpuszczone kakao z proszkiem do pieczenia, śmietanę, jajko, wymieszać.
- Dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek.
Ciasto waniliowe
- Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, odstawić.
- Wymieszać masło i cukier.
- Do urządzenia miksującego dodawać stopniowo kolejno mieszankę z mąką, odważone mleko i białka, wymieszać. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 30 sekund. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy z ciastem kakaowym.
- Piec 20 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na 10-15 min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z papierowych papilotek i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem.
Krem owocowy
- Przez 4 minuty gotować owoce jagodowe. Następnie przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min).
- Wymieszać masło, cukier puder i cukier waniliowy.
- Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować upieczone muffinki.
- Trzykolorowe muffinki podawać ułożone na paterze jako deser.
MUFFINY CUKINIOWO-POMIDOROWE Z KREMOWYM SOSEM SEROWYM
SKŁADNIKI
Muffiny
- 100 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 80 g migdałów, ze skórką
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 18 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
Kremowy sos serowy
- 100 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 280 g mleka
- 160 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
papryka wędzona, mielona, do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Muffiny
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek natłuścić olejem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 4 s/obr. 8.
- Dodać cukinię i migdały, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, olej, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz, wymieszać 15 s/obr. 3. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Do każdej włożyć 3 połówki pomidorków koktajlowych, wypukłą stroną do dołu. Piec 30-40 min (180°C), w tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz przygotować sos.
Kremowy sos serowy
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ementaler i parmezan, rozdrobnić 8 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, śmietanę, skrobię, sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę wędzoną, gotować 8 min/100°C/obr.3.
Upieczone muffiny ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na talerzu razem z sosem serowym. Muffiny pomidorowo-cukiniowe z kremowym sosem serowym podawać oprószone wędzoną papryką.
WSKAZÓWKA
- Nadmiar sosu serowego można wykorzystać do podania z przekąskami: krakersami, grissini, mięsnymi kuleczkami itp. Przepisy na przykładowe dania znajdują się na platformie Cookidoo®.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
Muffiny
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek natłuścić olejem, odstawić.
- Posiekać parmezan, rozdrobnić.
- Posiekać cukinię i migdały i dodać do parmezanu.
- Dodać mąkę, olej, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Do każdej włożyć 3 połówki pomidorków koktajlowych, wypukłą stroną do dołu. Piec 30-40 min (180°C).
Kremowy sos serowy
- Posiekać ementaler i parmezan i przełożyć do garnka.
- Dodać mleko, śmietanę, skrobię, sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę wędzoną, gotować przez około 8 minut.
Upieczone muffiny ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na talerzu razem z sosem serowym. Muffiny pomidorowo-cukiniowe z kremowym sosem serowym podawać oprószone wędzoną papryką.
SMACZNEGO!