Małe, średnie i naprawdę olbrzymie, pomarańczowe i żółte, ale też białe, zielone czy niebieskie. Istnieje kilkadziesiąt odmian dyń o różnych wielkościach, kolorach i kształtach. To fotogeniczne warzywo podbija teraz Instagram i jest chętnie wykorzystywane do tworzenia malowniczych kompozycji, stając się symbolem jesieni. Nie zapominajmy jednak, że dynia posiada nie tylko zalety dekoracyjne. To przede wszystkim niezwykle pożywny i pełen dobroczynnych składników produkt spożywczy o wysokich walorach smakowych.
Składniki:
- 3 garście Roszponki marki Eisberg
- 1 mała dynia piżmowa
- 50 g sera koziego dojrzewającego
- 200 g kaszy pęczak
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- garść pestek słonecznika
- garść migdałów
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki.
- Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
- Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do miękkości – przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
- Kaszę pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
- W rondelku zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po minucie wsypać kaszę, wlać bulion, gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowej kaszy dodać pokrojową w kostkę dynię.
- Całość posypać roszponką, pokrojonym w cienkie plasterki serem kozim dojrzewającym, migdałami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.