Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią

Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią

Małe, średnie i naprawdę olbrzymie, pomarańczowe i żółte, ale też białe, zielone czy niebieskie. Istnieje kilkadziesiąt odmian dyń o różnych wielkościach, kolorach i kształtach. To fotogeniczne warzywo podbija teraz Instagram i jest chętnie wykorzystywane do tworzenia malowniczych kompozycji, stając się symbolem jesieni. Nie zapominajmy jednak, że dynia posiada nie tylko zalety dekoracyjne. To przede wszystkim niezwykle pożywny i pełen dobroczynnych składników produkt spożywczy o wysokich walorach smakowych.

 Składniki:

  • 3 garście Roszponki marki Eisberg
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 50 g sera koziego dojrzewającego
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • garść pestek słonecznika
  • garść migdałów
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki.
  2. Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
  3. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do miękkości – przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  4. Kaszę pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
  5. W rondelku zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Po minucie wsypać kaszę, wlać bulion, gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowej kaszy dodać pokrojową w kostkę dynię.
  7. Całość posypać roszponką, pokrojonym w cienkie plasterki serem kozim dojrzewającym, migdałami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.