Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej
- 1 opakowanie kostki do pieczenia
- 150 gramów cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 kg jabłek – szara reneta
- 20 gramów cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do 180⁰C. Wspólnie z dziećmi możesz przygotować ciasto – wystarczy wymieszać mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, cukier puder i żółtka, a następnie zagnieść wszystko dokładnie z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podzielcie na dwie równe części.
2. Najmłodsi mogą pomóc także w rozwałkowaniu jednego z kawałków, a następnie wyłożeniu go na blachę.
3. Nakłujcie ciasto widelcem i posypcie je na wierzchu cynamonem.
4. Obrane i pokrojone na kawałeczki jabłka wyłóżcie na wierzch ciasta, a następnie posypcie je cynamonem i cukrem wanilinowym. Na to połóżcie drugą rozwałkowaną część ciasta. Przez około godzinę piecz je w temperaturze 180⁰C. Na koniec posypcie ciasto dla smaku cynamonem lub cukrem pudrem. Uwaga, bo po wyjęciu z piekarnika, może być ono gorące!